Другите търсят още
Категории
- (20)
Населено Място
ВсичкиЦени
- (18)
- (1)
- (1)
Вид на Обявата
- (19)
- (1)
- най-нови
- най-популярни
- най-евтини
- най-скъпи
Прасета за клане /кратко описание/
Свиневъдството е един от най-развитите отрасли на селското стопанство у нас. Почти няма българско семейство на село, което да не отглежда в двора си по едно или повече прасета за клане.Прасетата за клане отдавна са нещо повече от начин за пълнене на домашния фризер с прясно месо или намирането на суровина за домашни суджуци и луканки - прасетата за клане са класика, традиция, която продължава да се спазва на много места в България.
Свинята е второто одомашнено животно от човека. Смята се, че първите диви свине, чиито потомци отглеждаме днес, са били опитомени от хората преди около 8 000 години. Днес по света се оглеждат близо 1 милиард прасета, като повечето са прасета за клане, но има и една малка част, която е с различно предназначение. През последните няколко години се отглеждат все повече прасета за трюфели, както и декоративни породи прасета, които се отглеждат като екзотични домашни любимци. Последните две групи, не са прасета за клане и могат да се чувстват в пълна безопасност по Коледа, когато традиционно се колят прасетата за клане.
Прасетата за клане се отглеждат за добив на месо, на сланина, на бекон и мас. Едно от основните неща при отглеждането на прасета за клане е правилното и добро захранване на малките прасета, от които се очаква бързо наддаване на тегло. Преходът от хранене с фураж за малки прасета към фураж, предназначен за прасета за угояване трябва да стане плавно в периода, в който малките прасета са достигнали оптимално тегло от 20-25 кг/живо тегло. В продължение на 1-2 седмици двете смески се дават на прасетата заедно, като чрез променящо се съотношение постепенно се заместват.