Другите търсят още

Филтър
Категории
  • (1)
  • (1)
Цени
  • (2)
Вид на Обявата
  • (2)
2 Обяви за

Римски Монети

  • най-нови
  • най-популярни
  • най-евтини
  • най-скъпи
Може би и това те интересува:

Какво знаеш за Римски Монети?

България и страна с богата история. По нашите земи следи са оставили някои от най-великите древни цивилизации - следи, които намираме и до ден днешен. В музеите у нас може да намерите стотици открити римски монети с различна стойност. Римските монети представляват интерес и за някои частни колекционери. В зависимост от вид и състоянието си римските монети могат да струват от стотинки до стотици хиляди евро. Има няколко вида древни римски монети.

Асът е въведен в употреба около 280 г. пр. Хр. и първоначално е бил сечен от бронз, а впоследствие от мед. Тя е сред най-малките като номинал за онова време. На лицевата част на монетата е изобразен двуликия бог Янус. Три столетия след Христа монетата излиза от употреба поради нейното обезценяване. Ауреусът е сред ценните римски монети. Тя е била изработена от злато, в ограничени количества и в нередовни емисии. Въвежда се в масово обращение около 100 г пр. Христа и се използва като платежно средство до началото на 4 век, когато на нейно място император Константин въвел солида като стандартна златна монета.

В колекциите на музеите, колекционерите и иманярите ще откриете също данарий - древна римска монета, изработена от сребро, която се е равнявала на 10 медни аса. Денариите са били обект на множество фалшификати преди окончателното им изваждане от употреба. Месинговите монети, използвани по времето на Римската империя и римската република са се казвали дупондий и стойността им е била два аса и половин серстерций. Тези монети са сред най-редките в наши дни и липсата на запазени експонати прави оригиналния цвят труден за определяне. Списъкът с римски монети може да се допълни с квадранс, квинарий и серстерций. Серстерцията заема почетно място в колекциите на музеите и частните колекционери, защото е изключително рязка, ценна и трудна за откриване римска монета.