Grad.bg»Форум»Емиграция и работа в чужбина»За бъдещите емигранти на Гърция и Кипър

За бъдещите емигранти на Гърция и Кипър

  • 26.11.11 06:35#1КатеринаКатеринаНовакРегистрация: 26.07.11Град: ПловдивОтговори: 3За бъдещите емигранти на Гърция и КипърВидях, че mery70 която си е испатила е писала. Аз лично се зарадвах, защото по този начин колкото повече се изнася истината, то ще има по-малко измамени. Би следвало всеки, който желае да ползва български посредник първо да провери дали въпросната агенция е регистрирана в бюрото по заетостта.

    Посредникът следва да има освен валидно удостоверение за извършване на посредническа дейност за чужбина той трябва да има и договор с работодателя/чужденец/ от дадената държава. Към дата 01.11.2011 имат само 19 разрешения. Дано не се лъжа в цифрата, но това може да се провери в бюрото по заетостта където има списък за всяка една фирма под номер, дата и т.н..

    Имайте в предвид,че доста фирми извършват посредничество без да притежават вторият и то важен за работника документ. Вчера се натъкнах на още по голям куриоз.

    В един сайт, който е за български емигранти исписани сайтовете на няколко редовно-регистрирани фирми в Гърция. Не го пиша за да не прозвучи като реклама.Откривам, че във фейсбук една от тях е създала група като учредителите са собственика на сайта и наша българка на име Цонка Велева. Минути по късно откривам,че въпросната българка е поставено лице, което да посреща българките в Атина като им иска пари за услугата в намиране на работа, за престой през който така и не им намира. /Отново не пиша сайта с откритието си..но го имам записан и мога да предоставя линка при интерес/

    Моят съвет е като на Мери. Не тръгвайте,ако не знаете дори малко гръцки и достатъчно джобни за обратно. Питайте и разпитвайте хора, които имат опит преди да тръгнете. В това време на сезона и фона на кризата знайте, че работа няма.Цели български семейства се завръщат в родината. В последните 2 дена си направих труда да разговарям с гърци от цяла Гърция. Положението е трагично. Разберете го. Има вероятност да се отворят места, но те ще бъдат през летният сезон.

    Какво ще стане до тогава един господ знае-както казва народа. На този етап е по-добре да се ориентирате към Кипър за бъдещият туристическо-летен сезон. В селското стопанство по принцип са ограничени бройките и са предимно за вадене на картофи,бране на ягоди и оранжерии..

    Но пак ще се повторя. Без договор, който нямате в ръка и прочетете всяка една клауза в какво се състоят вашите задължения и работен час не тръгвайте. Не правете моите грешки. Работила съм по 16 часа в Кипър при заплащане на 8 часов работен ден.
    ОтговорОтговор с цитат