Аксаково

Данни за населено място
Обща информация
град:Аксаково
Община:Аксаково
Област:Област Варна
Пощенски код:9154
Телефонен код:-
Географска ширина:43.25000
Географска дължина:27.81700
Население:7924
По-важни разстояния от АксаковоРазстояние от Аксаково до София е 372,02 км.Разстояние от Аксаково до Варна е 8,91 км.
Близки населени места
Обяви Аксаково - 176 обяви от Аксаково в сайта

Аксаково е градче, намиращо се в североизточните предели на страната. Близо до него се разполагат Варна, Белослав, Албена. Градът носи фамилното име на руския публицист Иван Аксаков. Икономиката на Аксаково се обуславя от дейността на различни предприятия, разположени на територията на населеното място. В града се произвеждат захарни и шоколадови изделия, месни продукти, соеви продукти, олио, зърнени култури, плодове, зеленчуци и др. В Аксаково има още фирми за производство на резервни части и оборудване за химическа и кораборемонтна промишленост, бетонови блокчета и строителни материали. Населеното място може също така да се похвали и с предприятие за производство на мъжки ризи и вратовръзки.

Аксаково има интересна и многовековна история. Земите, върху които се разполага съвременният град, са били обитавани от хора още по време на неолита. Условията, които районът предлага, са се сторили благоприятни на древните и те продължили да заселват терена. Учените обясняват, че по тези земи са живели траки, римляни, византийци, всички от които са оставили отпечатък от себе си. Пример за селище, в което са открити следи от древни обитатели, е праисторическото селище Мюхлюза, разположено съвсем близо до града. Тук учените са се натъкнали на различни сечива и добре изработени предмети. През 680 година селището попада под властта на Аспарух. За защита на населеното място бил построен Аспаруховият вал. След нашествието на османците селището попада в пределите на Османската империя и носи името Аджемлер. През 1886 година тук започват да се обучават ученици. Шест години след това в селото е изграден първият училищен център. Последното изключително значимо за Аксаково събитие се случва преди десет година. Тогава населеното място официално е обявено за град.

В самото градче Аксаково няма чак толкова много забележителности, все пак си заслужава човек да се разходи и да поразгледа наоколо. Част от пейзажа на града е местното читалище Просвета. То е основано в началото на XX век. И. Кънлиев и К. Френчев се явяват сред първите негови уредници. През осемдесетте години на миналия век читалището получава оредна Кирил и Методи-II степен. Към днешна дата в читалището се състоят репетициите на местния танцов състав за деца и юноши. Тук репетират още малчуганите от танцов състав Изворче и представителките на дамската певческа фолклорна група. В читалището се провеждат уроци по чужди езици и пиано. Редовно сградата се превръща в център за културни мероприятия и забави.

Друго значимо за Аксаково здание е местното Средно Общообразователно Училище Свети Климент Охридски. Тое основано през далечната 1886 година. Училището предлага на възпитаниците си театрално студио за малчугани, интересуващи се от това изкуство. Към образователната институция има още клуб по айкидо и танцови формации. Аксаково разполага и с детска градина-Детство мое, където най-малките могат да развиват своите таланти и да придобиват нови интереси.
Разхождайки се из Аксаково, впечатление ще ви направи подреденият център на градчето. Той е осеян със зеленина и красиви цветя, а на разположения на гостите има пейки и чешми.

Намирайки се в района на Аксаково, можете да посетите и два извора, които ще откриете в землището на населеното място. Единият се намира в подножието на Баир Баши. Другият пък е в зоната на Голямата канара. Мястото е идеално за разходки и излети.

Около Аксаково има доста забележителности, които със сигурност би искал да види всеки любител на културните турове. Сред тях са уникалните скални образувания Побитите камъни, красивата местност Батова и местността Юрутлука, където се предполага, че някога е имало селище.

Аксаково отбелязва своят личен празник в края на месец август. През последната неделя градът се оживява от музикални изпълнения, танци и веселие.

Обяви от Аксаково можеш да намериш на посочения линк

Къде се намира Аксаково?

Карта на Аксаково