Казанлък

Данни за населено място
Обща информация
град:Казанлък
Община:Казанлък
Област:Област Стара Загора
Пощенски код:6100
Телефонен код:-
Географска ширина:42.61700
Географска дължина:25.40000
Население:58805
По-важни разстояния от КазанлъкРазстояние от Казанлък до София е 170,75 км.Разстояние от Казанлък до Стара Загора е 28,53 км.
Близки населени места
Обяви Казанлък - 879 обяви от Казанлък в сайта

Казанлък е прекрасен български град, намиращ се в центъра на страната. Населеното място лежи точно в средата на Розовата долина. Казанлък устои на 189 кимолетра от София и на 104 километра от Пловдив. Разстоянието от Казанлък до морската ни столица Варна възлиза на 307 километра. Казанлъшкият район е особено популярен с производството на розово масло и други етерични масла.

Казанлък има богата и интересна история, която започва още V-IV век пр.н.е. По тези земи са преминавали траки, гърци, келти и персийци. Част от територията на Първото българско царство селището става в началото на IX век. С названието Казанлък пък градът се сдобива шест века след това. Той разполага с множество забележителности, които биха направили впечатление на всеки турист, интересуващ се живо от история и култура.

Казанлък може да се похвали с няколко религиозни храма. Един от тях е църквата Св. Йоан Предтеча, която се е запазила от възрожденско време. Зданието, което е построено пред първата половина на XIX век, впечатлява с невероятни стенописи. Друг интересен обект в Казанлък е Девическият манастир, датиращ от 1828 година. По-късно в периода на освободителните движения той е използван за лечебница за пострадалите. Не по-малко забележителна е и църквата Света Троица. Храмът е създаден през 1834 година, като по-късно се добива с училище и читалище.

Ако има град в България, където най-добре да се види и усети красотата и магията на българската роза, то това е Казанлък. Неслучайно тук е основан и единственият у нас Музей на маслодайната роза. Посещавайки културната институция, ще надникнете в историята на производството на етеричните масла. В музея са изложени оръдия и предмети, служещи за добив на розово масло от XIX век до сега.

Посещавайки Казанлък, непременно трябва да хвърлите едно око и на Литературно-художествения музей-Чудомир. Тук ще си припомните творчеството на големия роден писател и творец Димитър Чорбаджийски–Чудомир. Литературно-художествения музей-Чудомир се явява архитектурен паметник на културата, което е от национално значение. Тук се провеждат и широко популярните Чудомирови празници.

Историческият музей Искра също е достоен за посещение обект. Той е един от първите музеи в България и разполага с повече от 70 000 експоната. Колекцията му детайлно представя археологическото и историческото наследство на казанлъшкия край.

Внимание заслужава и Етнографския комплекс Кулата, поместен в две реставрирани възрожденски къщи. Посещавайки комплекса, можете да се запознаете с обичаите и занаятите по тези земи. Емблематична за Казанлък е Казанлъшката гробница. Предполага се, че тя е създаде през IV век пр.н.е. Гробницата присъства в списъка на ЮНЕСКО за Световното културно и природно наследство.

Близо до Казанлък можете да видите и Гробницата на Севт III, която е построена през V век пр.Хр. Тя представлява голям интерес за учените и туристите, тъй като е една от най-добре запазилите се трайкийски гробници.

Несъмнено Казанлък е град, подходящ за културни обиколки. Тук обаче можете също така да си отдъхнете и да се позабавлявате. Множеството празници, провеждани през годината, осигуряват веселие и положителни емоции както на жителите на Казанлък, така и на гостите. Сред по-известните традиционни забави са Празник на розата, Бирен Фест Долината на розите и Международен фолклорен танцов фестивал.

Обяви от Казанлък можеш да намериш на посочения линк

Къде се намира Казанлък?

Карта на Казанлък