Койнаре

Данни за населено място
Обща информация
град:Койнаре
Община:Червен бряг
Област:Област Плевен
Пощенски код:3270
Телефонен код:-
Географска ширина:43.35000
Географска дължина:24.13300
Население:5040
По-важни разстояния от КойнареРазстояние от Койнаре до София е 99,65 км.Разстояние от Койнаре до Плевен е 39,87 км. Разстояние от Койнаре до Червен бряг е 9,62 км.
Близки населени места
Обяви Койнаре - 21 обяви от Койнаре в сайта

Койнаре е малко градче, лежащо в северните предели на страната. Около него се разполагат Кнежа, Червен бряг, Долни Дъбник, Садовец. Икономиката в Койнаре не е от най-процъфтяващите. В града функционира фирма, занимаваща се с производство на машини за дървообработване. Има и предприятия за производство на облекла. На територията на града се отглеждат плодове и зеленчуци.

Земите, върху които се издига съвременният град, са били населени още в древността. За това подсказват руините от някогашни селища, които могат да бъдат открити днес около населеното място. В този район са живели както траки, така и римляни. Всички те са оставили отпечатък от себе си. В Койнаре е имало население и през средните векове. От това време са открити християнски погребения, а също и следи от славянско заселване. Съвременното наименование на града е споменато за първи път в османски документи от първата половина на XVI век, като там селището е наречено Койнар. Заради няколко наводнения неведнъж се е налагало селището да измества временно територията си. Койнаре се сдобива със статут на град през 1974 година.

В Койнаре няма музей, но има други културни институции. Такава например е Народно читалище Христо Ботев. Културният дом е основан през 1889 година. В началото читалището е известно с името Развитие, но впоследствие е наречено със сегашното си наименование. През читалището са минавали талантливи творци като Ангел Каралийчев, Дора Габе и Никола Фурнаджиев. Към днешна дата към читалището са сформирани състав по художествено слово, младежка вокална група, танцов състав и коледарска група.

Културната институция разполага и с богата библиотека, която може да се ползва от всички жители на града. На сцената на читалището представят своите постановки членовете на местната театрална трупа. В Койнаре има две учебни заведения. Едното е Средно общообразователно училище Христо Смирненски, а другото Начално училище Отец Паисий. В него могат да получат образование ученици от първи до дванадесети клас, като обучението се осъществява на две смени. Най-малките жители на Койнаре могат да посещават Целодневна детска градина Пролет.

Ако искате да се отървете от забързаното ежедневие и да се доближите максимално до природата, то престоят в Койнаре е точно за вас. Населеното място лежи на единия бряг на река Искър и това го превръща в чудесна туристическа дестинация. Тук можете да се отдадете на разходки със семейството и да си спретнете излет сред природата. В града се намира и столетно дъбово дърво, което е защитено. Според едно предание въпросният дъб е наследник на още по-старо дърво.

Като повечето населени места Койнаре, също отбелязва свои традиционни празници. През цялата година тук се провеждат концерти, тържества и инициативи. Празникът на града се провежда в края на месец юни. Обикновено той се отбелязва с весел събор и изпълнения на някои от известните български изпълнители.

Посещавайки заведенията в Койнаре, ще имате възможност да опитате от традиционните местни специалитети. Не пропускайте похапнете от лютиката и от капаницата.

Обяви от Койнаре можеш да намериш на посочения линк

Къде се намира Койнаре?

Карта на Койнаре