Пловдив

Данни за населено място
Обща информация
град:Пловдив
Община:Пловдив
Област:Област Пловдив
Пощенски код:4000
Телефонен код:-
Географска ширина:42.15000
Географска дължина:24.75000
Население:381766
По-важни разстояния от ПловдивРазстояние от Пловдив до София е 131,91 км.Разстояние от Пловдив до Пловдив е 0,00 км.
Близки населени места
Обяви Пловдив - 23959 обяви от Пловдив в сайта

Пловдив се нарежда на второ място по големина сред всички български градове. Той е разположен в задната част на Горнотракийската низина, като през него минава река Марица, която разделя града на две части, едната, състояща се от Северен район и другата, където се намират останалите пет района. Най-близките планини до Пловдив са Родопите и Стара планина. 150 километра делят града от столицата София. От Пловдив до Варна пък разстоянието е 385 километра. През града минава магистралата Автомагистрала А1-Тракия.

Населеното място е издигнато в подножието седем тепета и това става причина то да бъде известно като Градът под Тепетата. Пловдив е един от най-забележителни градове не само у нас, но и в цяла Европа. Предполага се, че първите следи от селище, намирало се на територията на днешен Пловдив, са от около 6000 г. пр. Хр. Негови първи заселници за траките, които формират цивилизовано селище около 1200 г. пр. Хр. След това той е покорен от Филип II (син на Александър Велики), поради което е наречен Филипополис. През VI век името му се сменя с Пулпудева, след това с Пълдин и Плоудин, докато накрая се стигне до съвременното име на населеното място.

През 1364 година Пловдив е окупиран от османските войски. След това архитектурата и атмосферата в града започва стремглаво да се изменя. Белезите на древността започват да се заличават, а в града никнат ханове, джамии, бани. Според някои сведения първият градски часовник в Османската империя е построен точно в този град. Допълнителни промени настъпват за Пловдив и след като е освободен от турско присъствие на 16-ти януари 1878 година. Заради последвалия Санстефански мирен договор градът е определен за столица на Източна Румелия. След Съединението Пловдив остава вторият по големина град у нас.

Богатата история на града е предпоставка той да бъде пълен със забележителности и културни обекти. Сещайки се за Пловдив, повечето туристи го асоциират с Археологическия комплекс Небет тепе и Тракийското селище. Те са разположени в северната зона на трихълмието. Тук всички жители и гости на града могат да видят следи от праисторически селища, датиращи от 6000 години пр. Хр. Погледите на туристите моментално биха се спрели на останки от крепостни съоръжения, принадлежащи на тракийското и римското време.

Не по-малко спиращ дъха е Архитектурно-историческият резерват Старинен Пловдив. Той е достоен член на Списъка на стоте национални туристически обекта. Резерватът покорява с дървени къщи, издигнати през Възраждането. Тук се намират забележителните типично пловдивски къщи, след които са и къща Клианти, Фурнаджиевата къща, къщата на улица д-р Стоян Чомаков. Архитектурно-исторически резерват Старинен Пловдив предлага още невъобразими гледки и неповторима старовремска атмосфера.

Не може да отидете в Пловдив и да не посетите Античния театър Филипопол. Тази забележителност също присъства в Списъка на стоте национални туристически обекта. Античният театър датира от II век и столетие по-късно е запален. Той е бил частично рехабилитиран. Театърът на Филипопол определено е един от най-забележителните културни места в България.

Пловдив може да се похвали и с уникални църкви. След тях са Митрополитната църква Св. Марина и църквата Св. св. Константин и Елена. Първият храм е определена за основен храм на Пловдивската епархия. Прието е, че той е най-старият в Пловдив. Знае се, че през 1576 година Св. Марина е функционирала. Църквата Св. св. Константин и Елена попада в списъка на националните туристически обекти. Древният християнски храм изумява със забележителния си иконостас и владишки трон, както и с богатата си история.

Музеите в Пловдив също действат притегателно на туристите. Сред тях са Регионалният археологически музей, Регионалният природонаучен музей, Музеят на авиацията и Исторически музей. Впечатление правят още Античният Форум, Античният Одеон, Градската художествена галерия–Пловдив и др. Изкуството в града също е на ниво. За неговите любители в Пловдив са построени Драматичен театър Н. О. Масалитинов, Държавна опера, Градски дом на културата и др.

Освен с културни туристически обекти Градът под тепетата е чудесно място и заради редицата търговски обекти и развлеченията, които предлага на своите жители и гости. Тук се състоят събития като Международния театрален фестивал Сцена на кръстопът, Международния панаир и телевизионния фестивал Златната ракла и много други.

Обяви от Пловдив можеш да намериш на посочения линк

Къде се намира Пловдив?

Карта на Пловдив