Роман

Данни за населено място
Обща информация
град:Роман
Община:Роман
Област:Област Враца
Пощенски код:3130
Телефонен код:-
Географска ширина:43.15000
Географска дължина:23.91700
Население:3480
По-важни разстояния от РоманРазстояние от Роман до София е 71,40 км.Разстояние от Роман до Враца е 29,59 км.
Близки населени места
Обяви Роман - 23 обяви от Роман в сайта

Роман е малък град, който може да бъде открит в северозападните предели на страната. Той лежи в област Враца, като можете да го откриете близо до вливането на река Малък Искър в река Искър. Около него са разпръснати градовете Мездра, Луковит, Червен бряг, Ботевград. В града се помещава фирмата, явяваща се най-големият производител на товарозахватни съоръжения у нас. На територията на града има още едно предприятие произвеждащо опаковки и амбалаж.

Градът има многовековна история. Той се издига върху руини от селище, изградени през Бронзовата епоха. Тук могат да бъдат видени следи от праисторически селища и твърдини от римско време. Първите писмени сведения за съвременното населено място се срещат в османски документи, датиращи от първата половина на петнадесетото столетие. Наименованието на селището произлиза от Романовата крепост, изградена през средните векове. Освобождението за Роман идва в края на месец ноември през 1877 година, след което започва да процъфтява заради прекарването жп линията София-Варна. Постепенно се превръща във важен център, откъдето се изнасят мляко и млечни продукти, дървен материал, животни и вълна. Благодарение на буйните гори в района хората започват да се изхранват с дървообработване. Появяват се и индустриални предприятия. Мястото е официално признато за град на 4-ти септември 1974 година.

Най-важната културна институция в града е местното читалище Христо Ботев, което е основано през 1907 година. Вече повече от сто години то се явява основно средище за културен и духовен подем на хората от градчето. Читалището бива основано благодарение на настояването на будния учител Димитър Андреев. По време на Балканската война дейността на институцията е преустановена заради поражения по архива и декора. Не след дълго обаче читалищната дейност в Роман възкръсва и дейността му се разраства. Щастието на будните жители обаче не трае дълго, тъй като заради Първата световна война институцията пак е сломена. За щастие в края на 1927 година читалището отново заработва. През годините се разширява дейността на институцията, а заедно с нея и материалната база. Към днешна дата читалището може да се похвали с богата библиотека, стремяща се да задоволи читателските нужди на потребители. В сградата на читалището се осъществяват занятията на Литературен клуб, школа за изучаване на английски език, школа по спортни танци и музикална школа.

На територията на град Роман работят три учебни заведения-това са Начално училище Петко Рачов Славейков, подходящо за ученици от първи до четвърти клас, Средно общообразователно училище Васил Левски, подходящо за ученици от първи до дванадесети клас, а също и Помощно училище Райна Княгиня, предназначено за деца с умствена изостаналост. На разположение на най-малките малчугани в Роман са и два детски центъра-Целодневна детска градина No 1 и Обединено детско заведения Зора. В града има и дом за деца, лишени от родителска грижа.

Около града могат да бъдат открити интересни археологически забележителности. Такава например е римската крепост, наречена Крив град. Друг впечатляващ обект е наблюдателната кула, намираща близо до село Струпец.

Жителите на града ежегодно организират интересни събития. Сред най-важните мероприятия тук е Празникът на Роман, който се състои в началото на месец септември. По традиция той се отбелязва с разнообразна програма.

Обяви от Роман можеш да намериш на посочения линк

Къде се намира Роман?

Карта на Роман