Симеоновград

Данни за населено място
Обща информация
град:Симеоновград
Община:Симеоновград
Област:Област Хасково
Пощенски код:6490
Телефонен код:-
Географска ширина:42.03300
Географска дължина:25.83300
Население:7747
По-важни разстояния от СимеоновградРазстояние от Симеоновград до София е 219,30 км.Разстояние от Симеоновград до Хасково е 24,18 км.
Близки населени места
Обяви Симеоновград - 44 обяви от Симеоновград в сайта

В Южна България и по-конкретно в североизточната част на Хасковска област се намира един от най-старите градове не само в България, но и в Европа–Симеоновград. Наследник на богата история и атрактивни забележителности, днес Симеоновград категорично следва тенденцията да се превръща във все по-популярна туристическа дестинация. През града преминава една от най-големите реки в България – Марица, над която са изградени три моста. Икономиката на населеното място е закрепена от дейността на няколко местни предприятия. Тук се помещава фирма за производство на пластмасови и циментови изделия. В града също така се произвежда хладилна техника. Симеоновград разполага и с фирми за дамско бельо и спортно облекло.

Според историци първите доказателства за живот по тези земи са датирани от преди 8 хиляди години. Днес посетителите на Симеоновград могат да разгледат останките от антична крепост Констанция, издигната в местността Асара през IV век след Христа. Днес от нея са останали зидове с дебелина около 3 метра. Под старинния град има лабиринти от тайни тунели. Древните поверия сочат именно крепост Констанция като последното убежище на римските императори. Част от територията ни твърдината става в началото на XIII век след успешен щурм на цар Калоян.

Разцвет градът получава след построяването на ЖП гарата. Симеоновград е един от първенците в това отношение. Железниците там са изградени в Предосвобожденския период (1870 и 1875 г.). По повод навършването на хилядолетие от управлението на цар Симеон населеното място е преименувано на Симеоновград.

Голяма част от културното и археологическото наследство на Симеоновград е изложено в Музея на тракийското изкуство в село Александрово. Япония е страната, която подпомага неговото изграждане. Според данни на местните медии в музея са инвестирани около 3 млн долара. Посетителите му са удивени от умело изграденото копие на един от най-забележителните паметници на тракийската култура-гробницата в Александрово–една от най-големите туристически атракции в община Симеоновград.

В Симеоновград миряните посещават два религиозни храма. Първият носи името Св. Николай Чудотворец и се отличава с възхитителна вътрешна украса. В квартал Злати дол се намира другият православен храм Св. Богородица.

Важна част от пейзажа на Симеоновград е и местното читалище Развитие-1882. То има 355 места, библиотека и зали, където тренират местната вокална група и градският танцов състав. В читалището още се провеждат уроци по модерни танци и пеене.

Симеоновград задължително трябва да бъде посетен през някои от местните празнични мероприятия. Най-весело тук е на 6-ти декември, когато жителите на града отбелязват неговия празник. Събитието е съпроводено от музикални изпълнения и весела глъчка.

Обяви от Симеоновград можеш да намериш на посочения линк

Къде се намира Симеоновград?

Карта на Симеоновград