Антоново

Данни за населено място
Обща информация
град:Антоново
Община:Антоново
Област:Област Търговище
Пощенски код:7970
Телефонен код:-
Географска ширина:43.15000
Географска дължина:26.16700
Население:1779
По-важни разстояния от АнтоновоРазстояние от Антоново до София е 238,15 км.Разстояние от Антоново до Търговище е 36,34 км.
Близки населени места
Обяви Антоново - 16 обяви от Антоново в сайта

Град Антоново се намира в Северна България, разположен е на територията на област Търговище. Областният град се намира на около 50 км от Антоново, като на същото разстояние отстои и Велико Търново. В близост до града преминава първокласния път от Варна за София. Селището се намира в полите на Подбалкана, характеризира се с умерено-планински климат, кристално чист въздух и девствена природа. През територията на общината преминават няколко реки, чиито води са пълни с риба, а в горите, заобикалящи града, има изобилие от сърни, благородни елени, диви зайци, пъдпъдъци и др.

Преди освобождението Антоново е било село, познато под името Яйла кьой. Селището е включено официално към състава на Дуванларската (Ястребинсктата) община на 12 март 1883 г. на 14 август 1934 г. турското име на селището е заменено със звучното наименование Поляне. Името е променено още веднъж – на 8 декември 1949 г., когато Поляне с прекръстено на Антоново в чест на Антон Кръстев – студент по ветеринарна медицина, комунист, получил посмъртно званието доктор. Кръстев, който бил зам. политкомисар на Омуртаговския партизански отряд, загинал в сражения с фашисти край село Божица на 1 януари 1944 г. През 1964 г. село Антоново получава статут на селище от градски тип, а на 17 септември 1974 година е обявен за град.

В момента в град Антоново живеят около 1500 жители, като общината принадлежи към един от най-безлюдните райони на България. В града има една-единствена детска градина, която носи името на загиналите ястребинчета, и средно-образователното училище Св.Св. Кирил и Методий. Основни сектори в местната икономиса са дърводобив и дървообработване, лека промишленост, транспорт, селско горско и ловно стопанство, металообработване, а напоследък и туризъм.
Местните жители се занимават също със земеделие е скотовъдство, като традиционно в общината се развъждат говеда, овце, кокошки и др. Застъпено е пчеларството и рибарството. Основните култури, които се отглеждат в Аноново са пшеница, ечемик, овес, царевица и маслодаен слънчоглед. Напоследък с успех се развиват лозарството и малинарството.

Община Антоново има амбиции за развитие на селски, исторически и културен туризъм. По данни на общинските власти на територията на общината има цели 137 паметници на културата, сред тях и няколко обособени исторически местности. Интерес за туристите представляват Римският мост край село Ставрек, както и разположената в близост до Антоново местност Константин тепе. Смята се, че в миналото на това място и имало летни сараи. В самия град има паметник-костница, издигната в памет на 112-те жертви на антифашистката съпротива. На мястото, където са изгорени телата на убитите партизани и ятаци от Тузлушката чета, има Архитектурно-скулптурен ансамбъл Клада. В близкото до Антоново село Ястребино има две постоянни фото-изложби на убитите от фашистите ястребинчета. Изключително интересна е старата джамия в антоновското село Черна вода, в стенописа и подредбата на която са вплетени нишки от християнската култура.

Най-запалените туристи и любители на планината могат да посетят местните природни забележителности, които са включени в еко пътеката Стара река. Стара река включва и преходи по едни от най-живописните туристически маршрути в района. Екопътеката, в рамките на която има изградени места за отдих, зони за къмпингуване с барбекюта и огнища, се движи по поречието на Стара река и предоставя на туристите възможността да ловят риба в кристално чистите води на реката. Планинарите не бива да пропускат и природната забележителност Водопада, която се намира в землището на с. Пиренец.

Празникът на град Антоново се отбелязва ежегодно на 17 януари. Честванията са повече от пищни, защото на този ден се отбелязва още Антоновден, както и деня на религиозната толерантност. Точно 50 дни след Великден се провежда и големият антоновски панаир.

Обяви от Антоново можеш да намериш на посочения линк

Къде се намира Антоново?

Карта на Антоново