Село Тополи, Община Варна

Данни за населено място
Обща информация
Село:Тополи
Община:Варна
Област:Област Варна
Пощенски код:9024
Телефонен код:-
Географска ширина:43.21700
Географска дължина:27.83300
Население:2913
По-важни разстояния от ТополиРазстояние от Село Тополи до София е 372,80 км.Разстояние от Село Тополи до Варна е 6,82 км. Разстояние от Село Тополи до Варна е 6,82 км.
Близки населени места
Обяви Тополи - 26 обяви от Тополи в сайта

Село Тополи се намира в Североизточна България. То е разположено на територията на област Варна, община Варна. Селото отстои само на 3 км от областния център и на 10 км от морския бряг, разположено е средата на Варненската долина. На 1-2 км от селото се намира Западната индустриална зона на град Варна, а северно от него е разположено варненското летища. Тополи е разделено условно на две части – стара и нова. В старата част на селището продължават да живеят кореняците, докато в новата част са заселени жители на село Аспарухово, които са били принудително изселени от родното си място заради строежа на язовир Цонево. За разделителна линия между старо и ново Тополово служи дере, в което растат огромни тополи, които са дали името му.

Село Тополи има богата история. Смята се, че първите заселници по тези места са били древните траки, за което свидетелстват откритите в местността Клисе баир керамични съдове и предмети от бита, както и тракийската могила-гробница, открита на мястото на днешния Екарисаж. По време на Първата българска държава по тези земи са живели прабългари. От този период са открити керамични отломки от битови съдове, които представляват интерес за учените.

Оскъдните сведения за периода на Второто българско царство може да говорят, че за няколко века селото е било изоставено. Името на селото, което в миналото се е казвало Инджекьой, за първи път се открива в писмен документ в руска карта на района. През XIX век по тези места се заселват няколко вълни заселници от Тракия. През 70-те години на XX век се обособява и ново Тополово, в което се настаняват изселниците от Аспарухово.

Варненското село и благоустроено, има отлична инфраструктура. Тополи е напълно водоснабдено и електрифицирано, повечето от уличите му са асфалтирани и са в добро състояние. С областния град и околните населени места го свързват редица автобусни линии. В селото има хранителни магазини, читалище, основно училище, православен храм и дори параклис.
Интерес за гостите на Тополово може да представлява архитектурата на най-старите сгради в селото. Те не са строени в типичния възрожденски стил, като тези в Копривщица и Котел, но притежават неповторима индивидуалност. Впечатление прави и черквата, която е разположена в центъра на селото. Градена е в края на XIX век и е еднокорабна едноапсидна църква. В Тополи има още един православен храм, това е руската църква Света Екатерина Петербуртска, който е завършен през 2007 г. Храмът е построен с дарения на миряни.

Обяви от Тополи можеш да намериш на посочения линк

Къде се намира Тополи?

Карта на Тополи