Слънчев Бряг

Данни за населено място
Обща информация
Село:Слънчев Бряг
Община:
Област:Област Бургас
Пощенски код:8240
Телефонен код:-
Географска ширина:42.69560
Географска дължина:27.71333
Население:0
По-важни разстояния от Слънчев БрягРазстояние от Слънчев Бряг до София е 359,79 км.Разстояние от Слънчев Бряг до Бургас е 29,70 км.
Близки населени места
Обяви Слънчев Бряг - 583 обяви от Слънчев Бряг в сайта

Курортният комплекс Слънчев бряг е най-големият на българското Черноморие. Той е разположен в живописен залив във формата на полумесец, който е обърнат на изток. Северната част на курорта опира в полите на последните възвишения на Стара планина и на практика се е слял с град Свети влас, а южната му част допира древния морски град Несебър. Комплексът, който представлява уникална комбинация между море и планина, предоставя възможност за целогодишен туризъм.

Решението за създаването на курорта е взето през 1957 г., а същинското изграждане на Слънчев бряг започва през 1959 г. През 1962 г. врати отваря първия хотел в комплекса –„Глобус“. Заедно с него посетители приемат и първият бар – „Русалка“ и атракционните заведения „Чучура“ и „Рибарска хижа“. С проектирането на комплекса започва и изграждането на уникален лесопарк, за чиито нужди са пренесени над 550 хил. куб. м плодородна пръст. Засадени са 300 хил. иглолистни и широколистни дървета, над 770 хил. декоративни храсти, 100 хил. рози и др. растения.

През последното десетилетие курортният комплекс все повече се утвърждава като целогодишен курорти, който предлага отлични условия за морски, планински, семинарен и конферентен туризъм. На разположение на туристите има повече от 200 хотела с 300 000 легла, както и над 100 атракционни заведения, между които и най-големият воден парк на Балканския полуостров. Слънчев бряг изкушава туристите с много възможности за спорт и развлечения. На територията на курортния комплекс може да се практикува сърфинг, водни ски, тенис, конна езда и дори голф. Традиционно пред лятото курортът е домакин на редица културни прояви, концерти, фестивали, модни ревюта и др.

Ключови фактори за популярността и успеха на курорта са уникално красивата му природа, равнинният ландшафт, както и възловото му разположение. Слънчев бряг се намира само на 30 км от най-големия индустриален и туристически център в България – Бургас. Редовни транспортни линии го свързват и с другия голям морски областен град с летище – Варна. Изграждането на магистрала Черно море ще утвърди Слънчев бряг като един от най-големите социално икономически и туристически центрове в Източна България.

Обяви от Слънчев Бряг можеш да намериш на посочения линк

Къде се намира Слънчев Бряг?

Карта на Слънчев Бряг