Село Буковлък, Община Плевен

Данни за населено място
Обща информация
Село:Буковлък
Община:Плевен
Област:Област Плевен
Пощенски код:5839
Телефонен код:-
Географска ширина:43.45000
Географска дължина:24.61700
Население:3897
По-важни разстояния от БуковлъкРазстояние от Село Буковлък до София е 135,93 км.Разстояние от Село Буковлък до Плевен е 3,67 км. Разстояние от Село Буковлък до Плевен е 3,67 км.
Близки населени места
Обяви Буковлък - 8 обяви от Буковлък в сайта

Село Буковлък се намира в Северна България. То е разположено на територията на област Плевен, административно се обслужва от община Плевен. Селото се намира на 6 км от общинския и областен център, както и на около 164 км от София. Буковлък е разположен на 107 м надморска височина и може да се похвали с типичен равнинен климат, характеризиращ се със сухо и горещо лято и студена зима. Интересен факт за селото е, че се намира в един от най-градобитните райони в Северна България.

Може да се каже, че Буковлък е добре уредено село. То е водоснабдено и електрифицирано. Има частично изградена канализация, като предстои пълното ѝ изграждане. С общински средства се ремонтират или вече са ремонтирани повечето от селските улици. На разположение на местното население има кметство, читалище, основно училище и детска градина. Здравното обслужване е осигурено от трима общопрактикуващи лекари, има аптека и църква. В селото работят редица търговски обекти и питейни заведения.

В близост до село Буковлък има няколко забележителности, които си струва да посетите. Това са мавзолеят-параклис Свети Георги победоносец в Плевен, Панорамата "Плевенска епопея-1877", както и регионалният исторически музея. Не пропускайте да отскочите и до каньонът на река Чернелка, където можете да разгледате пещера Капчука. Самото село няма исторически забележителности, то впечатлява гостите си с интересните си местни традиции, които са свързани с бита на преобладаващото ромско население.

Всяка година в Буковлък се прави Курбан на селото. Той се провежда в близка местност, където местните хора от всички етноси се хранят и веселят заедно. Особено колоритни са местните чествания по случай международния ден на циганите, който се отбелязва на 8 април. Струва си да посетите селото на Гергьовден, на 14 януари, когато местните жители честват Банго Васил, както и на 20 януари, когато се чества деня на Кьоравата кобила.

Обяви от Буковлък можеш да намериш на посочения линк

Къде се намира Буковлък?

Карта на Буковлък