Другите търсят още
Категории
- (18)
- (16)
Населено Място
Всички- София(5)
- Перник(2)
- Троян(2)
- Стара Загора(2)
- Николаево(2)
- Боснек(1)
- Трявна(1)
- Троица(1)
- Попово(1)
- Пловдив(1)
- Омуртаг(1)
- Панагюрище(1)
- Видин(1)
- Нова Загора(1)
Цени
- (20)
- (14)
Вид на Обявата
- (34)
Обяви публикувани
- (1)
- (1)
- (1)
- най-нови
- най-популярни
- най-евтини
- най-скъпи
Новозеландски Зайци /кратко описание/
Новозеландските зайци са внесени в България през 1970 година заедно с калифорнийските зайци. Те са сред породите, които родните зайцевъди отглеждат за месо. Смята се, че новозеландските зайци са селектирани около 1910 година в САЩ като порода за младо заешко месо.
Като типични представители на зайците албиноси новозеландските зайци имат безцветни очи, които изглеждат червени на цвят, защото кръвоносните съдове на очното дъно прозират.
Новозеландските зайци понасят много добре интензивното развъждане и не е проблем да бъдат заплождани още на 10-ия ден след раждането, за да се получат т.нар. уплътнени озайчавания. При този метод на развъждане се получават 7-8 до 10 и повече озайчавания на година.
За да имат успех уплътнените озайчавания се трябва да има добре организирано гледане на зайците и балансирано хранене, което да елиминира опасността от аборти, дължащи се на недоимъчно хранене.
Зайкините от породата Новозеландски заек се отличават с голяма скорозрелост, плодовитост, висока млечност и отличви майчини качества. Най-подходящата възраст за заплождането им е 4 - 4.5 месечна. При едно озайчаване раждат средно 8-10 зайчета, но може и повече.
Новородените зайчета бързо наддават на тегло. При интензивно отглеждане с гранулирани фуражи те могат да достигнат жива маса 2.3 - 2.5 кг до 3 -месечна възраст, което ги прави предпочитан избор от родните зайцевъди.