Домашна Ракия

Прегледайте последните оферти за Домашна Ракия в Град.бг.
Твоето търсене за Домашна Ракия не даде точни резултати. Опитай следното:
  • провери дали няма правописна грешка в текста, по-който търсиш
  • провери дали текстa е написан правилно на КИРИЛИЦА
  • виж предложенията отляво дали не отговарят на търсенето ти
  • махни населеното място ако си избрал такова, за да търсиш в обявите от цялата страна
  • промени текста като търсиш по синоними или по-кратки думи

Домашна Ракия /кратко описание/

По стара обичай наесен селските казанджийници не спират да работят денонощно, защото варенето на домашна ракия в България е нещо повече от национална традиция. Българската домашна ракия се произвежда най-вече от грозде, но също така се вари домашна ракия от джанки, мушмули, кайсии, круши, ябълки и т.н. Т.е. Всичко, което съдържа захар, способна да ферментира, в резултат на което да се отдели алкохол. За много сънародници домашната ракия е божествен еликсир, чиито качества превъзхождат тези дори на качественото отлежало уиски или ароматния коняк.

Какво обаче е мнението на специалистите, които се занимават професионално с варенето на ракия. Според експертите варенето на домашна ракия и истинско предизвикателство, към което не трябва да се подхожда с леко ръка. Едно от най-важните неща за производството на качествена ракия е суровината, от която ще се вари ракията. Не бива да се използват мухлясали продукти, костилки или богати на метанол ферментирали компоти. Друга грешка, която производителите на домашна ракия допускат е, че не отделят т.нар първак, който е основен виновник за натравянията с алкохол, тъй като в него се съдържа изключително отровният метилов алкохол.

Особено опасни за консумация са плодовите ракии, в които често може да се открие циановодородна киселина, използвана в миналото като химическо оръжие, тъй като има свойството да блокира клетъчното дишане. Тя се внася от в ракията от костилките, които самоуките майстори оставят в джибрите. Списъкът на токсичните вещества се допълва още от естероалдехидната фракция. Накратко, в домашната ракия може да има над 100 съединения, опасни за здравето, защото селските казани не отделят т.нар. Висши алкохоли, които са смъртоносни.

Опасността от консумацията на домашна ракия се крие в неправилната технология на производство, което води до концентрацията на токсични съединения. Това е защото с дестилирането на домашна ракия се захващат много хора, които не са запознати с тънкостите на процеса.