Заеми от Частни Лица

Прегледайте последните обяви за Заеми от Частни Лица в Град.бг.
Филтър

Категории

  • (1)

Населено Място

Всички

Цени

  • (1)

Вид на Обявата

  • (1)
1 Обяви за Заеми от Частни Лица
  • най-нови
  • най-популярни
  • най-евтини
  • най-скъпи

Заеми от Частни Лица /кратко описание/

Повечето хора прибягват до услугите на банки и банкови институции, когато имат нужда от средства. Въпреки облекченията при кредитиране през последните години, има хора, които не могат да се възползват от тази възможност, защото имат вече изтеглени кредити, имат лошо кредитно досие или не могат да представят пред финансовата институция трудов договор или друг източник на доходи.

Тези хора са принудени да търсят заеми от частни лица. Тук дебело трябва да подчертаем, че отпускането на заем от страна частно лице на друго частно лице или фирма е напълно законно и не следва да се бърка или третира като лихварство, което е незаконно и наказуемо.

От правна гледна точка освен банките, частните лица също имат право да сключват помежду си юридически валидни договори за заем. Препоръчително е договорът за заем с частно лице да бъде подписан пред свидетели, които да установят това с подписите си, и да бъде придружен с т.нар. Запис на заповед.

Запис на заповед представлява вид ценна книга, за която в практиката е прието да се възприема като безусловно писмено обещание на едно лице-издател да прати на друго лице-поемател фиксирана сума пари на определен падеж или на негова заповед.

Подобно на договора за заем и запис на заповед не се заверява от нотариус, но е препоръчително и тя да бъде подписана от двете страни пред свидетели, които да удостоверят това. Препоръчва се също длъжникът да попълни собственоръчно бланката и да изпише ръкописно трите си имена, за да няма по-късно основания да оспори автентичността на заповедта пред съда.

Заемът от частни лица може да бъде уреден в договор и запис на заповед и след отпускането на паричната сума, като от значение е само дали документите, които двете страни са подписали, са валидни. В случай, че частното лице, отпуснало парите, разполага с тях, то има право да си събере парите от некоректния платец и по съдебен ред или да продаде дълга на фирма, специализирана в събиране то на задължения.