Категории
- (305)
- (281)
Населено Място
Всички- София(54)
- Шумен(38)
- Самоков(31)
- Враца(21)
- Пазарджик(14)
- Нова Загора(11)
- Елин Пелин(11)
- Благоевград(10)
- Хасково(8)
- Банево(8)
- Перник(8)
- Стара Загора(7)
- Гоце Делчев(7)
- Монтана(7)
Цени
- (327)
- (233)
- (9)
- (2)
- (5)
- (3)
Вид на Обявата
- (558)
- (12)
- (8)
- (5)
- (2)
- (1)
Обяви публикувани
- (11)
- (11)
- (10)
- (7)
- най-нови
- най-популярни
- най-евтини
- най-скъпи












Зайци /кратко описание/
Зайците са сред онези породи животни, които се характеризират с висока плодовитост и бързо съзряване. При правилно отглеждане и добри грижи една от една майка зайкиня годишно могат да се получат от 48 до 65 зайчета. Бременността при зайците трае около 30-32 дни. Женските са готови за оплождане почти веднага след раждане и лактират дори като бременни. На новородените зайци са нужни средно 90-110 дни, за да достигнат до 2.3-2.5 кг живо тегло.
В България за месо се отглеждат няколко породи зайци – Бял Новозеландски, Калифорнийски, Бял Бисер и хибридът ЦИКА. Търсенето на зайци за месо се увеличава през последните години, което се дължи на качествата на заешкото месо. То принадлежи към групата на белите меса, има високи хранителни и диетични качества и е много подходящо за деца, възрастни и болни със сърдечно-съдови заболявания.
Зайците, които се отглеждат за угояване, имат нужда от качествена храна в достатъчни количества. Препоръчва се използването на специални комбинирани фуражи. В допълнение към готовите смески могат да се използват и сочни фуражи като тикви, моркови, люцерново сено или цвекло. Важно е зайците да получават достатъчно количество чиста вода.