Медни Казани за Ракия

Открийте последните обяви за Медни Казани за Ракия в Град.бг.
Филтър

Категории

  • (4)
  • (1)
  • (1)

Цени

  • (5)
  • (1)
  • (1)
  • (2)

Вид на Обявата

  • (8)

Обяви публикувани

  • (1)
8 Обяви за Медни Казани за Ракия
  • най-нови
  • най-популярни
  • най-евтини
  • най-скъпи

Медни Казани за Ракия /кратко описание/

В България съществува вековна традиция по отношение на производството на ракия, като за всеки домакин е въпрос на чест да почерпи гостите си с домашна ракия, която е сварил сам. Но варенето на ракия би било невъзможно без подходящ казан. Варенето се осъществява в медни казани за ракия. Технологията за производството на домашна ракия е сравнително проста, но процесът трябва да се познава добре, за да може крайният продукт да е подходящ за употреба и да не представлява опасност за консуматорите.

В медните казани за ракия се пекат ферментирали плодови каши, виноматериали, джибри, пикети и всякакви други суровини, в които се съдържа алкохол. Но независимо от това дали казаните за ракия са предназначени за лично или за обществено ползване, независимо от обема им или начина им на затваряне, общото между всички тях е, че опитните майстори предпочитат медните казани за ракия и това съвсем не е някаква прищявка.

Казаните за ракия от мед всъщност имат голям принос за подобряването на общественото здраве, защото медта притежава силно изразени антибактериални свойства, които способстват за предотвратяване на инфекциите. Антибактериалните свойства на медта са и причината в много западни страни водопроводните тръби да са изработени от мед.

Може би най-ценното качество на медните казани за ракия е, че те имат свойството да абсобират и да пречистват серните съединения, съдържащи се във ферментиралите джибри, от дестилирания в тях алкохол. Освен това те способстват за запазване на благоуханието и намаляване на вероятността от бактериално възпаление. Сред причините да се предпочитат медните казани за ракия също е свойството им да предотвратяват производството на метилкарбамат, което е отровно вещество на базата на цианид.

А старите майстори твърдят, че медните казани за ракия подобряват микробиологичното съдържание на кашата, подобрявайки по този начин крайния продукт или казано с думи прости - в медните казани за ракия просто се вари по-ароматна и пивка ракия.