Тютюн

Открийте актуални безплатни обяви за Тютюн в Град.бг.
Твоето търсене за Тютюн не даде точни резултати. Опитай следното:
  • провери дали няма правописна грешка в текста, по-който търсиш
  • провери дали текстa е написан правилно на КИРИЛИЦА
  • виж предложенията отляво дали не отговарят на търсенето ти
  • махни населеното място ако си избрал такова, за да търсиш в обявите от цялата страна
  • промени текста като търсиш по синоними или по-кратки думи

Тютюн /кратко описание/

Тютюн е общото наименование на изсушени или изсушени и ферментирали листа на няколко вида тютюневи растения, които се отглеждат с цел добиване на продукти с изразено наркотично действие. Въпреки безспорните вреди, които тютюнопушенето причинява на човешкото здраве, всяка година се задяват приблизително 50 милиона декара с тютюневи растения.

За родина на тютюна е смятана Америка. Смята се, че той е използват от местните шамани и лечители дълго време преди на континента да стъпят европейските заселници. Истинска популярност тютюнът придобива след принасянето му в Европа.

В миналото тютюнът е бил използват основно за дъвчене и смъркане, а по-късно започва да се пуши с помощта на наргиле или лула. С наши дни основната употреба на тютюн е под формата на цигари и пури.

В световен мащаб се отглеждат няколко вида тютюн, от които се произвеждат цигари. Най-разпространените видове тютюн са Махорка, Ориенталски тютюн, Полуориенталски тютюн, Вирджиния флю кюрд, Бърлей и Мериленд.

Тютюните, от които се правят пури, притежават еластични и нежни листа, като те са три основни вида, в зависимост от предназначението. Филер, който се използва за пълнеж на пурите, Байндър - за обвивка на пурите и Рапърс, от който се прави покривката на пурите.

Тук е мястото да споменем, че редовната употреба на тютюн под различните му форми причинява сериозни вреди на здравето. Тютюнопушенето е водещата причина за рак на белите дробове. Тютюнът е отговорен и да ⅓ от случаите на рак в развиващите се страни, в т.ч. рак на стомаха, рак на устата, рак на гласните струни и гърлото.