Grad.bg»Форум»Говорилник»Прокобата на злото око

Прокобата на злото око

  • 30.09.12 08:17#1Апостол АпостоловАпостол АпостоловНовакРегистрация: 11.06.12Град: СофияОтговори: 1Прокобата на злото око ПРОКОБАТА НА ЗЛОТО ОКО


    Ужасяващата мисъл, че погледът може да убива, съществува в почти всяка цивилизация. Точно тези опасения са подтикнали хората да създават амулети и ред други защитни средства срещу свръхестественото зло. Злото око - враждебен поглед, за който се вярва, че носи беди, болести и даже смърт - се споменава и в Стария, и в Новия завет, както и в текстовете на древните вавилонци и асирийци. рез Средновековието се смятало, че вещиците гледат със зло око всеки, който им се изпречва на пътя. В резултат от това жертвата се разболявала, изгубвала обичта на съпруга си или се разорявала.

    Вярвали са също така, че децата и животните са особено уязвими за зли очи. На много места, където тези суеверия все още са силни, се смята за неразумно да се привлича вниманието към красотата на детето от страх, че някой със зъл поглед или око може да му хвърли злокобния завистлив поглед.

    Главната защита от злия поглед винаги е бил и си остава амулетът - често във формата на жаба или рог. При древните египтяни амулетът е във формата на око, наречено "Окото на Хор". Ако човек няма под ръка амулет, препоръчва се бързо да реагира със символичен жест с ръка (изпъване на показалеца и кутрето във форма наподобяваща рога).

    Сред другите защитни средства са магическите знаци, детелините (в Ирландия), чесънът (в Гърция) и ечемикът (в Индия). Смятало се също, че звънци или червени панделки, завързани на шията на добитъка или за детските дрехи отклоняват съществено и ефективно вниманието на злото око.

    За жалост свойствата на амулетите са ограничени. Те пазят само от конкретната опасност, за която са създадени. Скарабеят може да подплаши демона Амит, но е безполезен срещу вампири и таласъми. И ако ще влизате в битка със силите на злото, не бива да бъркате амулетите с техните близки родственици талисманите. За разлика от омагьосаните мечове, мантиите невидимки и други класически талисмани, амулетите не дават на притежателя си магически способности.

    Амулетът не може да се използва като оръжие, а само като щит. Затова, ако замисляте някакво свръхестествено приключение, трябва да замените заешкото краче с меч. Ако обаче предпочитате да си останете вкъщи, където е приятно и уютно, нищо не отблъсква враждебните сили така, както амулетът.

    Впрочем, преди години почивах на турската Ривиера. Единственото нещо, което си донесох оттам, е един амулет, наричан от мюсюлманите „Окото на Всемира”. Той пази точно от това- от зли погледи, злоба и завист. Не че моите завистници намаляха… Точно обратното се случи- те се увеличиха, защото амулетът ме поведе към нови завоевания, постижения и успехи…

    АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
    ОтговорОтговор с цитат
  • 05.10.12 08:30#2ПетровПетровНовакРегистрация: 23.07.11Град: СофияОтговори: 1от: Прокобата на злото окоИма нещо, което е по-силно.
    Темата е много интересна
    ОтговорОтговор с цитат
  • 28.11.12 09:41#3Милена СтойковаМилена СтойковаНовакРегистрация: 28.11.12Град: СофияОтговори: 1от: Прокобата на злото окоНаистина интересна тема и по същество - неизчерпаема.
    Не случайно на новородените връзват червен конец.
    Освен Окото на Хор, друг силен защитен символ от Близкия изток е Ръката на Фатима.
    Датиращ от праисторически времена, проектиран да ни защити от лоши очи, лош късмет, както и от завистта на другите, Ръката на Фатима е амулет, използван от християни и мюсюлмани от цял свят. Силното спиращо действие на негативната енергия не само върху собственика на амулета, но върху имота му, обуславя широкото приложение на този символ. Изображението му може да се види в Близкия Изток по фасадите на къщите, по врати и стени.
    Символът намира място и в съвременната бижутерия. Колита, висулки, ключодържатели и др. аксесоари носят изображението на могъщия защитен знак.

    ОтговорОтговор с цитат
  • 14.09.15 01:18#4ЕкипЕкипНовакРегистрация: 15.04.14Град: -Отговори: 1от: Прокобата на злото око ps: ps: :y: :s: :x: :kiss:         :x:   :love: :n: Привет всем мире моды мужчины и женщины в Москве на следующий день после открытия книги по ремонту цветное не знаю как вам такой же как всегда на связи с этим бороться за что ему нужно щелкнуть на звездочку в Москве.ОтговорОтговор с цитат