Grad.bg»Форум»Направи си сам»Споделете идеи за домашни фотоволтаици - самоделно качествено позицониране на ниска цена

Споделете идеи за домашни фотоволтаици - самоделно качествено позицониране на ниска цена

  • 07.04.13 12:31#1Веселин КостадиновВеселин КостадиновНовакРегистрация: 07.04.13Град: Побит камъкОтговори: 5Споделете идеи за домашни фотоволтаици - самоделно качествено позицониране на ниска цена Здравейте, дали има някой който да разбира поне малко от фотоволтаици, да има домашна система, да е мислил за това ида не му се иска да вярва, че малко повече от всичкото което знаем може да направи нещата по съвършени, с което и ние можем да станем по-добри.
    ОтговорОтговор с цитат
  • 19.04.13 04:48#2Пенкилера ГеоргиеваПенкилера ГеоргиеваНовакРегистрация: 19.04.13Град: СофияОтговори: 4от: Споделете идеи за домашни фотоволтаици - самоделно качествено позицониране на ниска цена Що точно фотоволтаици?
    Иначе ще ми е интересно да чуя всякакъв опит в областта на локални ВЕИ решения, защото ми предстои да учредявам родово имение.
    ОтговорОтговор с цитат
  • 19.04.13 11:14#3Веселин КостадиновВеселин КостадиновНовакРегистрация: 07.04.13Град: Побит камъкОтговори: 5от: Споделете идеи за домашни фотоволтаици - самоделно качествено позицониране на ниска цена Защото имам ветрогенератор от 5 години и съм разбрал ,че с ограничените ветроресурси на България не знам за теб ,ти може и да се чудиш къде да еспериментираш,не знам от какво и какви доходи имаш,но аз тъи като съм минал през всичките фази на енергопроизводство и енергоразпространение доста съм се поодтекчил от всичко друго и за това търся много малкото което не знам за фотоволтаиците ,защото с цените с които ги заиграват тези тракери имам усещането, че съм единственния нормален човек и целият свят е полудял, или номенклатурата в България оскъпява прекалено много тези прости и ефтини устроиства.При тази безработица,тракерите може да бъдат златните яица на кокошката която убива държавата-5000 евро за 7 kwp тракер разбирам когато тои е европеиско производство защото в него има заложени по-високи цени за труд ,консумативи транспортни разходи до тук,не разбирам само българина които винаги е бил находчив до такава степен,че във фолклорът му съществува дори Баи Ганьо,да дава такива луди пари за толкова калпаво нахвърляни конструкции и да осакатява следсвие на това стимула си за всякакви следващи инвестиционни намерения.
    Искам да запитам има ли някои които да ми защити сериозно тези коментирани цени за тези тракери (5000 евро)защото аз спокино мога да защитя минимум 3 пъти по ниска цена при минимум 2 пъти по-вече якост при всички останали тяхни условия дори за прототипи при една много добра печалба .
    ОтговорОтговор с цитат
  • 20.04.13 09:58#4Пенкилера ГеоргиеваПенкилера ГеоргиеваНовакРегистрация: 19.04.13Град: СофияОтговори: 4от: Споделете идеи за домашни фотоволтаици - самоделно качествено позицониране на ниска цена Аз пък сериозно съм се замислила върху варианта френелова оптика, защото дава освен електро, и топлинна енергия ... освен това съм виждала и чертежи на инсталация за вода от атм. влага, също оранжерии с добиви в пъти по-големи от конвенционалните, при това без употреба на торове. Затова се колебая
    Все пак на хартия нещата изглеждат различно от момента, в който решиш да ги приложиш на практика. Дано с времето да ми се изясни картинката.
    ОтговорОтговор с цитат
  • 21.04.13 12:39#5Веселин КостадиновВеселин КостадиновНовакРегистрация: 07.04.13Град: Побит камъкОтговори: 5от: Споделете идеи за домашни фотоволтаици - самоделно качествено позицониране на ниска цена Така както ти чета писанията все по-вече разбирам,че кореспондирам с човек които е доста зле в практичесия опит с нещата за които споделя-ти всъщност не се опитваш дори да го скриеш,а това не само,че няма да ти помогне да откриеш съмишленници за това което пишеш(ако това не си е една шега с темата която съм подхванал),а и ще накара хората които биха могли да те посъветват за областите в които обмисляш да инвестираш доста да се позамислят преди да ти драснат едно здрасти.
    Можеш ли да споделиш нещо което би заинтересувало всеки които би прочел по-горе написаното от теб-какво и от колко време работиш,образование,хоби мисля разбираш,че за това което пишеш мога да се реша да драсна някои ред с които да ти бъда полезен,но ако искаш наистина да мога да ти бъда полезен и да не си досаждаме-трябва да си знаем нивата,а ако те интересува нещо за мен-питаи.
    ОтговорОтговор с цитат
  • 30.08.13 11:15#6Веселин КостадиновВеселин КостадиновНовакРегистрация: 07.04.13Град: Побит камъкОтговори: 5от: Споделете идеи за домашни фотоволтаици - самоделно качествено позицониране на ниска цена Здравей Пенкилер виждам напредък на мястото на снимката ти като че ли започва да се проявява снимка виждам ,че си жена, ако снимката си е твоя ,но това не е толкова важно след като вече пети месец ти си единственния смелчага решил да сподели нещо в форума дори и то да засяга много косвенно темата.
    Както и да е след като моята тема явно е незасегната,да се поразсеем с твоите терзания-имаш ли някакво движение с фрекеловата оптика ,може и да мога и да ти бъда полезен с нещо-поне твоята да я бъде.Аз съм човек които приближава петдесетте-работил на двата АЕЦа, а зад гърба си имам обекти и като осветлението на стадион Народна армия,Военна академия, ВВМИ ,НПК-Червено знаме,военната секция на летището-всичко това в София ,имам електротехническо образование и в кариерата си като ел.монтажник имам придобити почти всички заваръчни умения неръждавейка,мед,алуминии и въпреки ,че това са деиности които отдавно не съм практикувал-като преминавам покраи разни маистори виждам,че нещата са се поусъвършенствали,но принципът си е останал същия.
    В момента имам деистваща фирма,и съм на прага на започване реализацията на доста голям за мащабите на семеиството си проект,излизал съм по работа и в чужбина,но за сега трябва да си стоя на село,и за това ще ми е добре ,да отпочивам от проблемите си -споделяики чуждите,всъщност мога да твърдя, че на два три месеца веднъж пътувам за Атина и преминавам през София и за това че ,ако мислиш нещо реално-може би ще мога да съм ти полезен и практично.
    ОтговорОтговор с цитат
  • 31.08.13 08:43#7Пенкилера ГеоргиеваПенкилера ГеоргиеваНовакРегистрация: 19.04.13Град: СофияОтговори: 4от: Споделете идеи за домашни фотоволтаици - самоделно качествено позицониране на ниска цена Прав сте. Пълен профан съм в областта и по тази причина не ме е срам да попитам, когато не знам нещо.
    Малка подробност е, че хората с френеловата оптика, с които си контактувам в последно време, са работили с ВПК преди да го разсипят и закрият. Имат си разработки в Бг и чужбина по линия на БАН и др. подобни структури по света...
    Акъля ми стига поне до там, че да сравня цифрички на ефективности и др. технически подробности, стига да не задълбаваме много-много и професионално-терминологично в тематиката. Цифрички и картинки от приложени в реалността технологии ми стигат.
    Ах, да! И когато правя презентация пред лаици, ми минава номера, въпреки че не се занимавам професионално с това. По този начин неотдавна се запознах с момчетата от Okmaron Technologies (бг фирма), които очевидно знаят какво правят, та ми решиха дилемата накъде да се насоча.
    Иначе Вие, с наставническия си тон, употребен по отношение на очевиден лаик в областта, който на всичко отгоре не прикрива този факт, не успяхте да ме "хванете", така че ... успех!
    ОтговорОтговор с цитат
  • 04.09.13 04:00#8Веселин КостадиновВеселин КостадиновНовакРегистрация: 07.04.13Град: Побит камъкОтговори: 5от: Споделете идеи за домашни фотоволтаици - самоделно качествено позицониране на ниска цена За съжаление такъв е живота на професионалиста Пенкилер-колкото и да не му се иска той трябва да наставлява,когато поработиш ще разбереш,че това е неприятнозадължителната част в работата и с времето той разбира,че това му държание дори и му помага когато трябва да си спести проблемите с хора които биха желали само те да могат да го "хванат" в някоя работа без самите тях да могат да ги "хванат" в нещо.
    Всъщност за това последното мога да ти кажа това което казвам на дъщерите си:-няма как някои да може да те хване в нещо преди ти самата да си се хванала за него,така че напразно си се притеснявала,а за съвета не унивай ние професионалистите въпреки,че не обичаме да се раздаваме в работата,сме добри хора.
    И ако ти е важно имам приятел от детството които още преди по-вече от две години участва в направата на такава централа-в Испания не знам теб кои какво ти говори тук, но там отзивите не са добри-поогледай се самият факт че в България все още няма такава централа при условия че успяхме дори с АЕЦ смятам трябва да разбереш,че не е за подценяване.
    А за тези момчета които ми говориш-колко са наясно с практическото прилагане на технологиите не знам, но така както чета написаното от теб по нищо не личи че са наясно, че потдръжката и експлоатацията на едно такова съоръжение е по висока от цената на самото му изграждане.Въобще единственно ценното в нашето общуване с теб в този форум е, че даваме свобода на фантазията си,успяваме да се поразвличаме и да накараме малкото хора които се интересуват от темата благородно да се надяват или посмиват.
    ОтговорОтговор с цитат
  • 09.09.13 03:20#9Eurodesign EnergyEurodesign EnergyНовакРегистрация: 09.09.13Град: СофияОтговори: 1от: Споделете идеи за домашни фотоволтаици - самоделно качествено позицониране на ниска цена Здравейте BECMAP и Пенкилер,
    реших и аз да се присъединя към вас - за да не Ви е скучно...

    Имам известен опит в фотоволтаичните системи, а мога да кажа, че за момента и живота ми е свързан пряко с тях.

    Първата автономна фотоволтаична система за захранване с електричество направих през 2010г. Не говоря за малки единични системки - панел,контролер, акумулатор, инвертор.
    Говоря за система с инсталирана мощност на фотоволтаичните панели около 1000Wp, инвертор с пъла синусоида и система за мониторинг в реално време и може да се наблюдава по интернет.

    Омекнаха ми краката, когато видях печка "ЛЪЧ" да се захранва с електроенергия, добита от Слънцето.

    Ще се радвам ако имате въпроси, на които мога да отговоря и помогна.

    Поздрави,






    ОтговорОтговор с цитат
  • 11.09.13 12:57#10Веселин КостадиновВеселин КостадиновНовакРегистрация: 07.04.13Град: Побит камъкОтговори: 5от: Споделете идеи за домашни фотоволтаици - самоделно качествено позицониране на ниска цена Здравей Eurodesign Energy
    Идеята ми за форума доиде след като за лично удоволствие примесено с голяма доза любопитство,мои приятели го нарекоха професионално изкривяване,поставих на покрива на къщата си малък ветрогенератор за които за да не правя незаслужена анти или реклама не искам да правя в форума по-вече никакви уточнения.5000лв не знам дали са много или малко,но ми стигнаха тогава да си поохладя страстите и трябваше да минат две години за да се реша да инвестирам в далечното енергиино бъдеще.Този път изненадата ми беше приятна до такава степен че реших,че не трябва проявявам дискриминация и както се наслаждавам на всичко друго което ми харесва,така трябва да се наслаждавам и поразсея и с това-(към системата на ветрогенератора бях добавил 6 моно и два поли х 250 вата панели ).
    Не съм вещо лице в областа с фотоволтаиците,но съм с ел. образование и доста голям стаж в областа на енергетиката за да не мога да усетя, че ненасочените панели произвеждат в летния ден от 35 до 40 % по-малко ел енергия.Високата цена на тракерите които се предлагаха на пазара ме учуди за това реших да си направя сам един.
    Скицирах го и го дадох на едно момче(работи в фирмата ми от 12 години)тои го сглоби буквално от боклуци които все не му оставаше време от доста време да изхвърли без дори да има някакви особенни монтажни умения(работи като магазинер)от около общо 150 кг стоманени профили и тръби два актуатора и два соларни сензора,ветромер-всичко на обща цена ако смятаме желязото като ново и неговите надници около 5-6 дни бяха,в които му беше дори и приятно защото се разнообразяваше всичко това на обща стоиност не по-голяма от 800 лв.Възмущението ми бе от високите цени на тракерите,а идеиното питане-към някои от българските производители :от къде им идват тези цени,ако те просто искат да вземат това което произвеждат фотоволтаиците за това,че биват насочвани,то къде остава интереса на инвестиращия във фотоволтаици да внедряват споменатите тракери?
    Мина доста време от като регистрирах тези мои терзания и виждам,че освен мен никои друг не е забелязал или не го притесняват тези обстоятелства,освен може би Пенкилер,но тя за сега все още си е свои проблем,или деиствително се е захванала с френкелова оптика което аз лично отразяваики отношението и към самата себе си възприемам като една благородна неина мечта.
    ОтговорОтговор с цитат
  • 13.06.14 05:31#11Пенкилера ГеоргиеваПенкилера ГеоргиеваНовакРегистрация: 19.04.13Град: СофияОтговори: 4от: Споделете идеи за домашни фотоволтаици - самоделно качествено позицониране на ниска цена Понеже, въпреки някои мои пристрастия към френеловата оптика (по мои си мотиви, които не би трябвало да интересуват никого), проучвам и други технологии, може би ще разкажа в близко бъдеще какво научих на една конференция на Shell Game Changer, на която имах удоволствието да присъствам не отдавна, поканена от мои познати изобретатели в областта на ВЕИ (и не само).
    Засега ще се въздържа, тъй като все още се очаква обратната връзка за няколко бг изобретения, които бяха представени пред Майкъл Руджиър на лични (т.е. конфиденциални) срещи.
    Има ли обратна връзка (особено ако тя е с положителен знак), много бързо ще се разбере какво е родила българската научна мисъл (като под "научна" нямам предвид само учени от БАН, а просто талантливи и технически грамотни хора, които постоянно нещо ги човърка и ги кара да правят изобретения и рационализации в различни области, в т.ч. и любимите ми ВЕИ).
    Иначе, вие продължавайте да си обсъждате, аз следя темата с интерес и когато имам нещо да казвам, го правя
    ОтговорОтговор с цитат