Бяла Слатина

Данни за населено място
Обща информация
град:Бяла Слатина
Община:Бяла Слатина
Област:Област Враца
Пощенски код:3200
Телефонен код:-
Географска ширина:43.46700
Географска дължина:23.93300
Население:14250
По-важни разстояния от Бяла СлатинаРазстояние от Бяла Слатина до София е 100,66 км.Разстояние от Бяла Слатина до Враца е 41,49 км.
Близки населени места
Обяви Бяла Слатина - 164 обяви от Бяла Слатина в сайта

Неголямият град Бяла Слатина лежи в северозападните предели на нашата страната. Той отстои на 50 километра от морската столица.

Едно от предположенията за произхода на името на града е свързано със стара легенда, разказваща за неземната хубост на бяла Злата. Обаятелната девойка била пожелана от сина на турския наместник. Историята мълчи за съдбата на девойката, която изчезнала внезапно, а с нея си отишла и непокорената ѝ хубост. В покрайнините на Бяла Слатина и до днес растат бели цветчета, наричани от местните бели златинки. Друга версия за произхода на името на града е свързана със старобългарската дума слана или минерален извор. Около тях се е зародил и животът по тези земи. В землището на населеното място могат да се открият повече от 30 тракийски надгробни могили. Намерени са още артефакти, датиращи от няколко хилядолетия.

Културно-историческа забележителност с висока стойност в населеното място е църквата Света Преподобна Параскева. Светинята има над 120 годишна история. Вратите на църквата са отворени всеки ден през всеки ден от седмицата. Архитектурата на сградата е възхитителна. Стените на църквата са изографисани тревненски майстори. Камбанарията ѝ е строена по-късно, в началото на миналия век. Вътре се помещава голяма камбана с тегло 300 кг и една по-малка, тежаща 70 кг.

Със статут на град Бяла Слатина е от първата четвърт на XX век. Всъщност населеното място е едно от малкото български селища, които имат уникално и изключително практично планиране. Широки прави улици се пресичат и оформят различните части на Бяла Слатина. Централната част на града се отличава със своята устроеност. Там се намира и местното читалище Развитие. Читалището впечатлява с детска фолклорна група и състава за градски песни. В него се състоят уроци по пиано, уроци по китара, уроци по изобразително изкуство, теория на музиката и други.

В населеното място има няколко учебни заведения. Това са Средно Общообразователно Училище Васил Левски, Професионална Гимназия по Облекло Елисавета Багряна, Начално Училище Христо Ботев, Начално Училище Цани Гинчев, Прогимназия Св.Климент Охридски и др.

Признателното местно население е издигнало множество бюстове на революционери, дали живота си по време на освободителните движения. Сред тях са монументите на Черкеза и Николай Хрелков. С почит към загиналите летци по време на Втората световна война в Бяла Слатина се издига стилистичният паметник Перката, изобразяващ част от самолетно ветло.

Отивайки до Бяла Слатина, можете да посетите и околието, тъй като там също има какво да се види. Сред близките забележителности е пещерата Байов комин, намираща се край село Драшан. Пещерата е все още частично проучена, не се открива лесно, няма много посетители, което е запазило голяма част от красотата и причудливите ѝ форми. Не се препоръчва влизането в камерите на Байов комин без опитен водач. Общата дължина на пещерата е 2 197 метра. Намира се на 410 метра надморска височина. В близост до градчето преминава река Скът, считана за една от най-бавно течащите реки в България. Любимо място на местните и гостите е местността Китката. Уникалната забележителност пленява с красивите дъбове, намиращи се в землището на Бяла Слатина. Широките корони на дърветата са вплетени и в герба на града.

Обяви от Бяла Слатина можеш да намериш на посочения линк

Къде се намира Бяла Слатина?

Карта на Бяла Слатина