Grad.bg»Разни»Заменям»Желонка руски за почистване дъната на сонди

Желонка руски за почистване дъната на сонди

Желонка руски за почистване дъната на сонди
10 / 10

Търговец

  • Населено място:Айтос
  • Номер на обявата:1086092
  • Подател:Янко Диков Колев (Изпрати съобщение)
  • Телефон:0889465764
  • Skype:нямам
  • Уеб Страница:http://нямам

Описание

Предлагам ЖЕЛОНКИ /в превод от руски : килер/
Ф89мм. и ф114мм. - комбинирани. Т. еработят с въртящи тръби или само с въже - по Ваш избор. Новия модел е със същия диаметър тръба, но отварят на ф101мм. и ф130мм. .
Така стават 3 работни външни размера :
ф89, 00мм. , Ф115мм. и ф128 - 130, 00мм.

Единия вид от ж. е с уширен долен край. За по - лесно вадене и пускане. Комбинираните работят и като обикновени само с въже и преходник. /Включен е в цената на ж. /
Служат за почистване дъната на сонди и малки кладенци от тиня, кал, пясък, малки камъни, паднали парцали и др. инертни м - ли. Комбинираните пробиват още надолу, ако няма камък, твърда скала и др. препятствия.
Последните изработени 3бр. желонки с външен диаметър 128 - 130мм. са прототип на Ж. от сн. 7 с печатната номерация. Но пиката е двойна, не тройна. На снимките по - долу е показана.
Този тип Ж. са направени с възможност за демонтаж на двете крайни уширения. Така Ж. може да се използва за 2 /два/
работни диаметъра : 130мм. и ф114, 5мм.
Разбира се за подсигуряване на болтовитете сглобки има елточковане на няколко места.

Уважаеми клиенти, препоръчвам на всички резби, които захващате към винтовите ми шнекове и желонки да извършвате КАЛИБРОВКА! Доказано е, че не всички закупени от магазините муфи, нипели са фино калибровани! Така ще си спестите смачването на резби и риск от аварийно късане на сглобки.
Междувременно вече не препоръчвам резбови съединения на върт. тръби! Защо и какъв е другият начин на захващане, може да научите от другата ми подобна обява в Базар бг.

Новите желонки за ръчно сондиране са за малко по - твърди почви.
/ ТОЗИ ТИП ЖЕЛОНКИ РАБОТЯТ САМО ПОД ВОДА! /

ШНЕКОВИТЕ ГЛАВИ СА С ДЯСНИ СПИРАЛИ! ! ! ЗА ВЪРТЕНЕ ПО ПОСОКА НА ЧАСОВАТА СТРЕЛКА! КАКТО И ЗЪБИТЕ НА ЖЕЛОНКИТЕ

Малко история.
Навремето при първото си ръчно сондиране вкъщи стигнах до прословутия мергел. Спрях до там, не можех с тогавашните реж. глави да сляза повече надолу! Оказа се, че дебита ми е достатъчен.
От края на 2021 ме зачовърка мисълта защо да не може да се направи такъв ръчен режещ инструмент, който да яде мергела???
Тази мисъл не ме напуска и до днес.
И реших да опитам. Понеже скалното образувание при мен беше на 1, 40м. под водата проблема с охлаждането отпадаше.
И нормално беше въпросният инструмент да имплантирам към желонка. И да не е удачен за скала желонката ще си работи! Дори ще пробива по - твърди почви. Реж. част бе тройна пика с връх като на свредло от ст. 65Г. / Вече е двойна. / За експеримента реших тя /трисекторната пика/ да бъде разглобяема!
И така: речено - сторено, въпросната ж. ф130мм. беше изработена декември 2021г.
Тъй като въртящия момент /усукването/ на въртящите тръби при рязане на камъка е по - голям направих въртящите тръби от 3/4 м - л. Изневерих на традиционните 1/2 и връзките им с резбови съединения! Съединих ги с втулки и двойка стоманени щифтове. Но, точно, струговани. Така избягнах кривенето от резбите. И въртящите тръби бяха готови! . . . Изчаках стоплянето на времето.

На г. демонтирах всмукателния тръбопровод на домашната ръчна сонда. Разкачих двете си помпи. Едната е хидрофорна за къщата и чешмите в двора, а другата с по - голям дебит за поливане. Ползвам или едната или другата с превключване. / Всмукателния тръбопровод за 2 - те помпи е 1, защото няма място за втори. /
Пуснах ж. с 3/4 въртящи тръби в старата сонда. Закачих на въртока две тежести по 35кг. И. . . започнах!
Дали ж. ф130 щеше да пробива т. н. мергел ???

Резултатът беше следният :
Първо : при въртенето на 8, 8 метровите тръби с Ж. горе се чуваше стърженето на режещите зъби на желонката. Признак, че има процес на рязане. Но, пробиването не спореше както очаквах! За 1, 5 часа въртене главата слезе едва с 4, 3см. ! ! ! Разочаровах се!
Извадих желонката пълна с изгризания камък. Прилагам снимки. На предпоследната е мокрия м - л, пясък от изстъргания мергел.

Разбор :
Да се пробива в мергел ръчно за момента не е реалистично!
Ръчно няма как да е другояче. Реже : трудно и бавно, но практически не е изход! Би могло да премине през плоча до 10 - на см. дебела, но хамалогията е голяма! Може да се мисли за улеснение процеса на рязане. Вероятно с друга форма на режещ връх? Ако някой от колегите четящи обявата има идея за това, моля го за съдействие. . . !

Днес г. отново съм с нагласа за нов експеримент с мергела! ! !
Отново изработих въртящи тръби 3/4 със съединяващи втулки вместо с резби. Може да ги видите в отделната ми обява в Базар бг въртящи тръби за РС. . . .
Този път закупих готова глава с 3 кръгови реда твърдосплавни пластини. Изчаквам времето да се постопли. . . Ще приложа резултата от експеримента тук. Не очаквам кой знае какъв пробив, но. . . ще опитам. . . !
И така : на г. /преди два дни/ с помоща на мой приятел от детинство повторихме отново експеримента от миналата 2023 год. !
Новата глава специално за рязане на мергел е показана на 4 - тата отзад напред снимка. Тръбите бяха съединявани посредством т. н. клап - щифтове. Клап - щифтовете издържаха на натоварването без никакво отклонение, Вярно по - бързо и сигурно се работи с тях! ! !
Въртяхме с почивки близо 2, 5 часа! Резултатът се повтори абсолютнво идентично с първия експеримент! За почти същото време
тръбите слязоха отново с 4 - 4, 5см. Слабото място беше сложената ми ендопротеза на дясно коляно. . . !
На следващия ден с първата желонка извадих част от раздробения мергел. Другата част предния ден беше останала на главата.
Учудването ми беше, че следващите 6 извадени ж. също бяха пълни догоре само с мътна вода! Доказателството е синьо - бялото парцалце в/у водата на 5 снимка отзад - напред.

Приложил съм на общата снимка 9 броя желонки и /№10/ боркорона за бетон. Доста от тях вече не са налични, но са заменени с нови. Боркороната за камък, скала, бетон е предназначена за механизирано пробиване. Изработена по аналогия на машинно изпълнените, но е правена ръчно. Възможно е известно радиално биене. Накрая са цените.

Какво е различното от досега предлаганите модели :
1. По - висока производителност при сондиране в средно тежки почви.
2. Бавно гризене при наличие на мергелов камък.
И дълбочината на сондиране в мергела в см. /час! Не в метри за ден както е при по - леки почви!
2. Р. С. - само с въже на дълбочини над 8м. без скала и големи камъни.
Реж. част разбива почвата, а Ж. я извежда навън! / Скоростта на пробиване е по - малка от тази на желонката с върт. тръби. Комбинираните работят с въртящи тръби 1/2 или повече, според дълбочината на Р. С.

Инструкцията за експлоатацията е в края на тази обява.
Главите са изработени с коефицент на сигурност 2, корави връзки и сигурни заварки от тръби с необходимото сечение. Заради търговския им вид на места може да е сложен лек слой кит за метал. Боядисването е вътрешно грундиране и външно грундиране и боядисване със спрей.

ОРИЕНТИРОВЪЧНИ ЦЕНИ : с уговорка че поради галопиращата инфлация напоследък е възможна съответна корекция!
№1, №2 и №3 /гледайте печатната номерация от общата снимка, ръчната номерация не е актуална/ - комбинирани ф89мм. без режещи зъби по периферията. - 260 лв.
№4 и №5 - комбинирани нов модел пробиващи на ф100 - ф101мм. - 280лв
№6 - комбинирана ф89мм, стар модел отваряща на около ф115 /продадена/.
№7 и №8 - комбинирани ж. от тръба ф 114, 5мм с краен диаметър на пробиване - ф115мм. - 320 лв. / без уширение в долния край/
№9 - комб. нов модел ж с краен диаметър на отваряне ф130мм. /това е желонката с която е правен първия експеримента с мергела/. - продадена.
В момента Ж. 09 е с двойна пика ф128 - 130мм. и цената е 399 лв. - разглобяема, към г. налични 2 броя от този вид.
Ж. с номера 7, 8, и 9 от ф130мм. са вече с двойна пика. Отстъпка от цената САМО НА ТОЗИ ТИП Ж. 50 лв. само при лично предаване, на място! Отстъпки през куриер - не!

С Ж. Ф130мм. може да се чисти ръчно или профес. сондиран отвор ф200мм. и повече без проблем! Както и дъното на тесен кладенец. Разликата е в броя на пускане и вадене на ж.

Р. S. Комбинираните Ж. могат да се ползват като обикновени само с 1 преходник / влизащ в цената/. Винаги е наличен при всяка ж.

УПЪТВАНЕ ПРИ ЕКСПЛОАТАЦИЯТА НА ЖЕЛОНКИТЕ
ЗАПОМНЕТЕ : ТОЗИ ТИП ЖЕЛОНКИ НЕ РАБОТЯТ НА СУХО
И : НЕ ПРЕПОРЪЧВАМ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ЖЕЛОНКИТЕ НА ДЪЛБОЧИНА НАД 15МЕТРА!

Изключение може да има само при предварително пробит отвор с по - малък диаметър! В този случай изрязаната земна маса ще пада на дъното и няма да натоварва шарнира на клапана!
Предвидени са за дясно въртене /по посока на часов. стрелка. Но могат да работят и с ляво /обратно на час. стрелка/ въртене. Ако въртящите тръби са с втулки. По - бавно.
Образеца на предлаганата тук желонка няма нищо общо с този на Желонката - Торпедо. Последната е с дължина два и повече метра, много е тежка и работи със силово натоварване.
Дължината на предлаганата от мен желонка е от 60 - 80см.
Тежи от 4, 65 до 8 кг. РАБОТИ ПРИ НАЛИЧИЕ НА ВОДА. Служи предимно за ПОЧИСТВАНЕ ДЪНОТО на сонди от кал, тиня, пясък, чакъл и малки камъни.

Ж. ОТ ПОСЛЕДНИЯ МОДЕЛ ГЛАВА завършват отдолу със зъби, биха могли да продълбочат още надолу дъното дори и с въже! УСЛОВИЕ :
- дъното да не е твърда скала! ! ! Но скоростта на работата им не е като на режещите глави - по - бавни са!

1. ПРЕДИ ЕКСПЛОАТАЦИЯ : проверете дали е изправна ж. – при рязко вдигане и пускане на Ж. трябва да се чува постоянното хлопане на клапана. Ако това не стане, не пускайте Ж. в отвора, а прегледайте шарнира на клапана. Възможно е попадане на мръсотия или боя в шарнира, или някакво леко залепяне. Така е заради малката хлабина, с която се изработва клапата. Опитайте без разглобка да отстраните проблема. Случва се. Две капчици масълце в 2 - та шарнира преди пускане. Преди съхранение също смазвайте горните и долните шарнири!
2. ВРЪЗВАНЕ ПУСКАЩОТО Ж. ВЪЖЕ НАДЕЖДНО, за да не се
протрие лесно и ТЯ ДА ПАДНЕ в сондирания отвор! ! !
3. Желонката е по руски прототип - само на
механичен принцип. БЕЗ ГУМЕН уплътнител /виж руски сайтове/ - елементарно, но сигурно! Изпробвани са.
Това, че не е херметична изработка, се оказа предимство - а не недостатък! Излиза земна маса: /пясък, тиня, кал, чакъл и неголеми камъни/. Желонката без уплътнител не е херметична и излизайки нагоре прецежда водата, облекчавайки товара от водното тегло.
При нормалното и функциониране тя излиза пълна до горе. Докато накрая - желонката трябва да излезе почти празна /чистата вода се процежда при вдигането и/.
Не е нужно амплитудата на хода на желонката да е голяма : независимо дали я ползвате с въже или с върт. тръби - само 15 - 20 сантиметра и десетина цикъла надолу - нагоре за пълненето и са достатъчни. НАПЪЛВАНЕТО СЕ УСЕЩА ПО ТЕЖЕСТА И!
Най - важното условие за ефективност е описано в т. 1
4. СЛЕД БОЯДИСВАНЕ Е ВЪЗМОЖНО ЗАСЯДАНЕ /залепване/ на шарнира на клапана. Изчакайте докато изсъхне добре боята, раздвижет шарнира на сухо и го смажете с 2 капки машинно масло Процедира се – както в т. 1.
5. Желонката има възможност да се преработи и като режеща
глава, за да не се разходват излишни средства! Обратният вариант също става, ако е запазен сектора с клапана.
6. Щифта от шарнира на възвратната клапа досега беше изпълняван с диаметър 5, 00мм. / При новите изработки щифта е с ф6 мм. /
Нормално за работа под вода. Но. . . при работа на сухо на Ж. или силен удар в необработено дъно – е възможна деформация на шарния щифт! ! ! Това може да изкара Ж. от строя! И най - вероятно ще се наложи вадене на сектора! Т. е – изрязване на 5, 6 заварки и ремонт. Затова не я претоварвайте!
7. Когато усетите че Ж. УДРЯ НА НЕЩО ТВЪРДО на дъното, СПРЕТЕ! !
Така ще я предпазите от деформация - обикновено на зъбите!
Мой клиент от Бургас сподели скоро този проблем!
Оказало се, че предишния собственик е изтървал тръбен ключ на дъното на сондата! !
Но е казал това, едва след инцидента!
8. Проблемът от т. 7 може да се прояви и при по - твърдо дъно при силно блъскане /хвърляне/ на Ж. към дъното! Режещите зъби от ст. 65Г са износоустойчиви, но нежни за по - лесно рязане на дънната почва. Стоманата нарочно не е закалена, защото при горното нарушение биха се счупили, вместо да се огънат! ! !
И въпреки всичко, ако проблемът вече се е случил :
Заточете зъбите заедно с тръбната част под тях. Така ще подсилите зъбите.

Рейтинг

2.7
Общо гласували: 3
50
40
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати
Янко Диков КолевЯнко Диков Колев
Регистриран на09.02.20
Последно активен14.08.23

Други Подобни Обяви

2
руски агрегатруски агрегат400.00 лвДимитровград