• Цена: 2 лв
  • Наблюдавай
  • Изпрати съобщение
  • Съобщи за проблем

Френска зелена леща

Френска зелена леща

Търговец

  • Локация:София
  • Номер на обявата:1099491
  • Подател:Мартин Драганов (Изпрати съобщение)
  • Телефон:0877999139
  • Skype:-
  • Уеб Страница:-

Описание

Цена е за 500гр - 2лв
Цена за 1кг - 4лв
Еконт

При поръчка над 50 лв. Безплатна доставка до офис на Еконт или Спиди

Малката ароматна зелена леща е идеална за приготвяне по метода ал денте и е подходяща за вкусни салати.

Лещата е позната на хората още от неолита, а първите исторически сведения за нея датират от VIII - VII век пр. Хр. Учените търсят корените на произхода и в Югозападна Азия и дори са стигнали до извода, че това е едно от първите растения, култивирани по тези земи. Оттам то се разпространява в Североизточна Африка, Средиземноморието и впоследствие из цяла Европа.

С леща се хранят всички древни цивилизации - египтяни, евреи, гърци, римляни, и тя съвсем естествено се превръща в действащо лице на редица истории и крилати фрази. Най - известната сред тя е с библейски характер: в Битие Исав продава правото си на първороден син на Яков за паница леща и къшей хляб. Аристофан я нарича най - сладкият деликатес и използва репутацията й на храна за бедните във фразата Той вече не яде леща, с която описва забогатял познат. Доста векове по - късно Робеспиер, без същото чувство за хумор, препоръчва на французите да изядат паница с леща, подправена единствено с любовта им към родината.

Лещата съдържа 26% протеини и единствените растения, които я превъзхождат в това отношение са соята и конопът. Освен това тя е богата на фибри, фолиева киселина, витамин В1 и минерали. Бобовата култура е и един от най - добрите източници на желязо, което я прави незаменима част от менюто на вегетарианците и на всеки, който се нуждае от диета, богата на този елемент.

Фибрите в лещата помагат на храносмилателната система да функционира нормално и намаляват натрупването на холестерол. А ниският й гликемичен индекс означава, че нейните въглехидрати се разпадат и се усвояват бавно от човешкия организъм. Това допринася за стабилни нива на кръвната захар, което ни помага да останем енергични и контролира апетита ни. Нелоши качества за зрънце с такъв размер.

Основна рецепта (гарнитура за 2 порции): Залейте 150г леща с вода в съотношение 2:1 и оставете да къкри за 20 - 30 минути. Добавете сол в края на готвенето.

Хранителни стойности за 100g
Енергия 1150 kJ/275 kcal
Мазнини 1, 6g
Въглехидрати 40, 6g
- от които захари 1, 1g
Белтъци 23, 4g
Сол 0, 02g
Влакнини 17g

Произход: Франция

Продавам Леща

Рейтинг

3.3
Общо гласували: 3
51
40
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати
Мартин ДрагановМартин Драганов
Регистриран на13.07.19
Последно активен13.11.22