• Цена: 2 000 лв
 • Направи оферта
 • Наблюдавай
 • Изпрати съобщение
 • Съобщи за проблем

Девон рекс - единствената за продан в България

Снежана МанджуковаСнежана Манджукова
Регистриран на24.06.14
Последно активен13.02.16
Девон рекс - единствената за продан в България
 • 1. Снимка на Девон рекс - единствената за продан в България
 • 2. Снимка на Девон рекс - единствената за продан в България
 • 3. Снимка на Девон рекс - единствената за продан в България
 • 4. Снимка на Девон рекс - единствената за продан в България

Търговец

 • Населено място:София
 • Номер на обявата:886464
 • Подател:Снежана Манджукова (Изпрати съобщение)
 • Телефон:0888946246
 • Skype:-
 • Уеб Страница:-

Описание

Произход и развитие

През 1960 г. в Англия в графството Девоншир се родило едно къдраво коте със синя окраска, сходно по типа на космената покривка с мутанта родоначалник на породата корниш рекс (ген II). Котето било наречено Кирш. Първоначално смятали, че то е родствено с корниш рекса, но при кръстосването помежду им давало потомство с права козина, което доказало, че девон и корниш носят съвършено различни рексови гени. Работело се по селекционна програма, като било забранено кръстосване с котки от породата корниш рекс. През 1969 г. бил създаден стандартът на породата, която получила названието девон рекс.

Екстериор и стандарт

Отличава се със здраво, стройно, мускулесто тяло със средни размери, широк гръден кош и грациозна шия. Главата е с триъгълна форма, изразени скули и масивно подбрадие. Носът е къс и има ясно изразен стоп, а челото е скосено. Ушите са големи, широки в основата и със закръглени краища, изцяло покрити с гъсти коприненоподобни косми с окосмени или без космено покритие кожни гънки в задната част на ушната раковина (т. нар. шалче в ухото). Очите са широко поставени, големи, с бадемовидна форма, леко удължени в посока към ушите. Цветът им трябва да хармонира с обагрянето на козината - жълт или зелен. Крайниците са дълги и стройни, като задните са по дълги от предните, а лапите са средно големи с овална форма. Опашката е тънка, дълга, заострена накрая, покрита с гъсти, къси косми. Козината се състои от къси, нежни, меки и къдрави косми, с подкосмие. Вибрисите са силно развити, средно дълги и вълнисти. Окраската може да бъде разнообразна. Котки със сиамска окраска са известни като си - рекс, която не е призната от FIFе за отделна порода с изключение на екземплярите със сини очи (т. е. с признаци на сиамска порода).
За недостатъци на породата се смятат: оплешивяване, некъдрава козина, много слабо окосмена опашка. Белите петна също се смятат за недостатък (с изключение на костенурковата с бяло).

Цветови варианти - примери :
DRX g 03 - девон рекс синьо - кремав костенурков

Качества и поведение


Котките от породата девон рекс са енергични и игриви. Обичат ласките и лесно се привързват към членовете на семейството.

Котенцата девон рекс винаги си намират занимание и изобретяват играчки от всичко, което им попадне под ръка, могат с часове да играят с огризка от ябълка или отрязаното ъгълче от кутия мляко. . . при това с удоволствие носят играчките си в уста и ръмжат на всеки, който се опитва да им отнеме съкровището! И все пак ако имат възможност да поседят на ръцете/раменете/коленете на стопанина си, те няма да я пропуснат. Много често може да се види картина, когато няколко девона се старят да се настанят на коленете или в ръцете на човека и, като правило, един върху друг – много задружно, без взаимни обиди и разправии.

ЕДВА ЛИ сред нас ще се намерят много щастливци, които са в състояние да предоставят на своите котки свободата да се разхождат в комфортна специално оборудвана волиера на свеж въздух. . . като цяло по - голямата част от нашите котки са принудени да живеят с нас в неголеми апартаменти, споделяйки неудобствата на градския живот.
А стопаните им да принудени да се примирят с вездесъщата козина и други тоалетни проблеми – цената за радостта от общуването с частичка от живата природа. В това отношение девон рекс имат огромно преимущество – не линеят и нямат онази специфична миризма на козината! Повярвайте, това е много удобно и приятно – да имаш у дома цяла банда весели пикси с големи уши и при това спокойно да носиш черна или друга тъмна дреха, да не завиваш мебелите и килимите по време на линеенето, да не ловиш косми в супата, да не
се хвърляш към прахосмукачката при появата на гости, да не. . . и още
куп да не!

Ако съжителствате няколко дена с девон рекс, никога повече не бихте пожелали друга порода котка. Котенцето на снимките е единственото по рода си, което ще намерите за продан на територията на България. То е чудесен представител за вида си и дори е награждавано за това. Сертификат за родословие е наличен. Цената на пръв поглед може да изглежда висока, според стандарта в България, но всъщност тя е около 3 пъти по - ниска от реалната за тази порода котка.

Цената не подлежи на договаряне, ако ви е скъпо, просто не се обаждайте. Това не е котка за всеки!

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати