- най-нови
- най-популярни
- най-евтини
- най-скъпи
Бройлери /кратко описание/
Основният източник на птиче месо са пилетата бройлери. Отглеждането им продължава около 7-8 седмици, като за този период бройлерите достигат 1.5-2 кг жива маса. В България се използват основно две породи бройлери – Бял Корниш по бащина линия и Бял плимутрок по майчина. Важно е да се уточни, че бройлерните пилета не са порода, а хибрид, селектиран за месо. Те не предават качествата си на потомството и не са подходящи за домашно отглеждане, защото снасят малко яйца.
За да растат бързо малките бройлери трябва да получават качествена храна и подходящи условия за отглеждане, защото са неустойчиви на стрес и болести. Отглеждането им може да бъде подово или в клетки, като първият начин е по-предпочитан. Подовото отглеждане се прави в помещения с дълбока несменяема постеля. След всяка отгледана партида бройлери помещението задължително трябва да се измие и дезинфекцира трикратно.
Новоизлюпените пиленца се нуждаят от топлина, качествени смески и прясна вода. От особена влажност при отглеждането на бройлери и да се поддържа определена влажност в помещението и наличието на добра вентилационна система, която да осигурява приток на чист въздух в помещението, в което се отглеждат бройлерите.