Другите търсят още
Категории
- (5)
- (1)
- (1)
Цени
- (5)
- (2)
Вид на Обявата
- (7)
- най-нови
- най-популярни
- най-евтини
- най-скъпи
Годжи Бери /кратко описание/
Общото между Мадона, Стинг, Мик Джагър и Кайли Миноуг е ,че всички те са големи почитатели на годжи бери. Под това име са известни малките червеникави плодчета, отглеждани основно в Тибетските Хималаи е Северен Китай. Годжи бери и неговите полезни свойства са били познати още в древността. Съществуват данни, че още около 5000 г пр.Хр. в древен Тибет плодът е бил отглеждан. Днес той е особено популярен в цял сват като храна на столетниците. У нас годжи бери е познат като лиций или мерджан.
Плодовете на годжи бери е най-добре да се консумират пресни, но поради деликатността им и краткия им срок на годност у нас те се консумират предимно в изсушено състояние. Изсушените плодове годжи бери могат да се консумират под формата на сок, вино, чай или тинктура. Добро съчетание е добавянето им в мюсли, овесени ядки, кисело мляко, супи, салати и др. Можете да се наслаждавате и на тонизирища напитка, получена от 1 ч.л. годжи бери, залята с 500 мл гореща вода и оставена 30 мин. Под похлупак.
Този тибетски плод е изключително богат на витамини от B група, витамин A, антиоксиданти, полизахариди, аминокиселини, мед, фосхор, калий, калций, цинк, селен и др. Препоръчва се за общо укрепване на организма, при проблеми със сърцето, при язва, диабет, високо кръвно налягане и др. Препоръчителната дневна доза за възрастни е 30 г сушени плодове. Дозата за деца е 5 г. Тези дози не бива да се превишават.