Другите търсят още
Категории
- (148)
- (60)
Населено Място
Всички- Стамболово(18)
- Лесичово(9)
- Сусам(8)
- Свиленград(7)
- Пъдарево(6)
- Брестовица(6)
- Лозенец(5)
- Нова Загора(5)
- Пловдив(5)
- Искра(5)
- Ивайловград(4)
- Бургас(4)
- Винарово(4)
- Хасково(4)
Цени
- (206)
- (2)
Вид на Обявата
- (207)
- (1)
- най-нови
- най-популярни
- най-евтини
- най-скъпи
Грозде /кратко описание/
Производството на грозде е традиционно за България. У нас се отглеждат както десертни сортове грозде, така и винени сортове. Най-отглежданите сортове вино за грозде в България са Гъмза, Евмолпия, Каберне Совиньон, Мавруд, Мелник, Мелнишки рубин, Памид, Пино ноар, Плевенски колорит, Руен, Широка мелнишка лоза, Сира, Сторгозия и др. Различните сортове грозде са подходящи за производствата на различни видове вина, с което е добре да се съобразите, ако не искате да останете неприятно изненадани по-късно.
Първото правило при производството на вино е да се прави с прясно и качествено грозде. Сортовете Каберне совиньон, Мерло, Мавруд и комбинациите между тях ще ви дадат балансирано червено вино с богат вкус и аромат, което е подходящо да бъде оставено да отлежи от 1 до 3 г. в дъбова бъчва, а след това поне 4 г. в бутилка, за да узрее вкусът му. Не бива да бутилирате вино, произведено от сортовете Пино ноар, Гъмза или Широка мелнишка лоза, защото то е най-пивко през първата година от производството му и след това само губи от вкусовите си качества. Памидът е трапезно вино, което не се отличава с богат вкус или изтънчен аромат.
При закупуването на грозде за вино не бива да се доверявате с лека ръка на търговците, особено ако не разпознавате отделните сортове. За производството на вино не бива да се използват както различни кръстосани сортове грозде, от типа – бодни пръчка – пий вино, така и сортовете грозде Шасла, Отел и Липа, които са забранени със закон. Няма да получите качествено вино и ако използвате за производство някои от десертните сортове грозде, като Болгар, Верея, Хамбургски мискет, Янтар, Юлски бисер и др, защото тези сортове нямат достатъчно съдържание на захари и киселини.