Категории
- (8)
- (2)
- (1)
Населено Място
Всички- Габровница(2)
- Ботевград(1)
- Горна Оряховица(1)
- Димитровград(1)
- Куклен(1)
- Медовене(1)
- Негован(1)
- Нови пазар(1)
- Рилци(1)
Цени
- (7)
- (4)
Вид на Обявата
- (11)
- най-нови
- най-популярни
- най-евтини
- най-скъпи
Гъски /кратко описание/
В България гъски се отглеждат основно за угояване и за производство на черен дроб. Днешните породи, са някои малки изключение, се характеризират с ниска носливост, което прави всяко снесено яйце ценно са гъсковъдите.
Новоизлюпените гъсета и подрастващи гъски се отглеждат по два начина – пасищно, върху естествени ливади, край реки и язовири, и дворно. Пасищното отглеждане продължава около 5-6 месеца. При по-бедна паша гъските трябва да се дохранват с житни фуражи.
Дворното отглеждане на гъски е предизвикателство, защото е доста по-трудоемко. Ежедневна трябва да се подсигуряват зелени сочни фуражи, което е свързано с допълнителни разходи за фермера. При добро гледане около 5-6 месечна възраст гъските достигат 4.5-5 кг живо тегло и полова зрялост.
Месото на гъските е отличен източник на висококачествени протеини. То има балансирано съдържание на аминокиселини и е особено богато на желязо и витамини. Гъшият дроб е животинският продукт с най-голяма стойност. Мастната инфилтрация на черния дроб на гъската се получава чрез тъпченето на птицата с царевица.