Другите търсят още
Категории
- (12)
- (3)
- (3)
- (1)
- (1)
Населено Място
Всички- Кърджали(10)
- София(4)
- Горна Оряховица(2)
- Пловдив(2)
- Джебел(1)
Цени
- (12)
- (3)
- (5)
Вид на Обявата
- (20)
- най-нови
- най-популярни
- най-евтини
- най-скъпи
Машина за захарен памук /кратко описание/
За мнозина от нас захарният памук е един от най-сладките спомени от детството. Това е едно от най-лесните за производство сладкарски изделия благодарение на машините за захарен памук. Неочаквано за мнозина този лепкав десерт е измислен не от кого да е, а от зъболекар. Неговото име е Уилям Морисън, който заедно със сладкарят Джон Уортън представят изобретената от тях машина за захарен памук през 1904 г. На панаира по случай 100 години от закупуването на Луизиана, в Сейнт Луис, Мисури. Машината за захарен памук предизвиква истински фурори само докато трае панаирът двамата иноватори успяват да продадат 68 655 броя захарен памук на клечка, което е изумително количество.
Съвременните машини за захарен памук не са се променили особено от прототипът, създаден от Уортън и Морисън. Те представляват голям кръгъл въртящ се метален леген, в средата на който има малък съд. В малкия съд се поставя захарта, като по желание може да се постави и промишлен оцветител. Нагревател на ток или на газ разтопява захарта, тя се разтопява и под действието на центробежната сила се излива през ситни дупчици в големия леген, където кристализира. Остава само да завъртите внимателно клечка или вафлена фунийка, за да получите голямо кълбо вкусен захарен памук.
Машините за захарен памук са особено търсени от търговците, които пътуват от град на град, посещават панаири, имат запазени търговски площи в паркове и градинки, където захарният памук е особено търсен продукт от малчуганите. Друга причина за търсенето на машини за захарен памук е тяхната относително ниска цена, лесна употреба и не на последно място изключително евтини консумативи.
Родителите не бива да се притесняват да купуват на децата си от време на време захарен памук. Въпреки че той изглежда доста голям, всъщност за неговата направа е използвана съвсем малко захар. Той е мек като вълна, в устата става лепкав и се топи. Обикновено захарен памук се произвежда и предлага в разгара на лятото, когато времето е сухо и топло. Влажността силно намалява трайността на захарния памук.