Другите търсят още
Категории
- (12)
Населено Място
Всички- Българене(1)
- Вълчедръм(1)
- Генерал Тодоров(1)
- Добрич(1)
- Каблешково(1)
- Карлово(1)
- Костиево(1)
- Лиляче(1)
- Стара Загора(1)
- Търговище(1)
- Факия(1)
- Хасково(1)
Цени
- (11)
- (1)
- (1)
Вид на Обявата
- (12)
Обяви публикувани
- (1)
- най-нови
- най-популярни
- най-евтини
- най-скъпи
Месодайни Телета /кратко описание/
Отглеждането на месодайни телета може да се окаже истинско предизвикателство за говедовъдите. По-голямата част от бъдещите, а също и някои от настоящите фермери не притежават селскостопанско образование и полагат грижи за млеконадойните и месодайните телета основно по усет и интуиция, тук-там подплатени с теоретични знания. Важно е обаче да се подчертае, че месодайните телета са отглеждат доста по-различно от породите, които се отглеждат за мляко. На първо място месодайните породи не могат да се използват за млеконадой, защото те произвеждат точно толкова мляко, колкото е нужно за изхранването на теленцето, а и не дават да бъдат доени.
Това позволява отглеждането на месодайни телета да става по екстензивен метод, който позволява да няма инвестиции в закрити ферми, боксове и хранилки, не налага закупуването на доилни агрегати, както и наемането на работници, които да го обслужват. Месодайните телета се отглеждат изключително на паша и могат да зимуват под навеси. В резултат на това цялото мляко от кравата отива за изхранването на телето, в резултат на което месодайните телета имат много по-различно телосложение, вид и дори вкус на месото в сравнение с млеконадойните породи.
Телетата за месо се отглеждат и угояват до около 7-месечна възраст, след което се отбиват от майките. Това позволява кравите да се заплодят отново. Междувременно отбитите теленца трябва да бъдат захранени и угоявани правилно, за да продължат растежа на скелета, но най-вече на мускулатурата. Важно е да отбележим, че угояването далеч не означава хранене с цел месодайните телета да натрупат тлъстини, а по-скоро се има предвид буквално тяхното отрастване. С други думи телетата трябва да получават храна, която в максимална степен наподобява по състав майчината кърма - с високо съдържание на протеини и минерали. При правилно отглеждане 17-18 месечните месодайни телета вече са достигнали 90 процента от скелетния си растеж и са натрупали мускулна маса, без залоявания. Именно в този момент месото им е най-качествено - вкусно и крехко.