Другите търсят още
- най-нови
- най-популярни
- най-евтини
- най-скъпи
Производство на Казани за Ракия /кратко описание/
Производството на казани за ракия у нас е почти толкова традиционно, колкото и самото производство на ракия. Почти няма домакинство, особено в селата и по-малките населени места, където периодично да не се зарежда и вари ракия, дори и през последните години, когато контролът върху варенето на ракия доста се затегна. Увеличеното търсене на по-малки съдове се отрази и върху производството на казани за ракия, като производителите отдадоха приоритет на казаните за ракия с по-малка вместимост, предназначени основно за домашна употреба.
Производството на казани за ракия може да е традиционен занаят, но в наши дни производителите залагат на съвременните технологии за усъвършенстване на процеса на дестилиране на алкохол, в резултат на което клиентите им се радват на качествен и безопасен алкохол. Произвеждат се различни видове казани за ракия, които се различават едни от други по начина на затваряне, по вместимостта им, дори и материалите, от които се произвеждат. Наред с традиционните медни казани за ракия, вече има и богата гама казани за ракия от неръждавейка, които съвсем не отстъпват по качество на медните.
Независимо от обема или материалите, от които са произведени, казаните за ракия имат общо устройство. Обикновените казани имат казан, капак, лула и охладител. Те по правило се замазват със смес от брашно и вода, за да се уплътнят. При казаните с въздушен дефлегматор или купол, при които капакът с купол е на холендри, не се налага замазването на казана за допълнително уплътняване. Един от шедьоврите на производството на казани за ракия е казан с укрепваща част, който се състои от меден казан, капак с две тарелки и воден дефлегматор, лула и охладител. При неговата употреба дори и при еднократна дестилация може да получите ракия с 50-55 об %.