Другите търсят още
Категории
- (6)
- (4)
- (1)
Населено Място
Всички- София(4)
- Кърджали(4)
- Велико Търново(1)
- Шумен(1)
Цени
- (5)
- (6)
- (1)
Вид на Обявата
- (11)
- (1)
- най-нови
- най-популярни
- най-евтини
- най-скъпи
Тестомесачки /кратко описание/
Тестомесачките или тестомесачните машини служат за замесване на тесто. Те смесват съставките – вода, брашно, мая, масло, и др. до получаването на продукт, който след това е годен за последваща обработка (втасване, печене). Тестомесачките могат да бъдат най-различни видове. Има такива с непрекъснато или порционно замесване. В зависимост от работния орган има вилични, раменни, шнекови и тестомесачки с лапа. Според скоростта на замесване различаваме едно-, дву-, трискоростни тестомесачни машини и тестомесачки с безстепенно регулиране на скоростта.
Тестомесачките с периодично действие могат да бъдат четири основни групи – за замесване на тесто с нормална консистенция, за замесване на твърдо или маслено тесто, универсални миксери и тестомесачки за замесване на парено тесто. Тестомесачките за замесване на тесто с нормална консистенция се отличават с проста конструкция, лесно обслужване и бърза работа. Продуктите за замесване и течните компоненти се дозират директно в тестомесачния казан и след 15-20 минути се получава добре замесено тесто.
При тестомесачки за замесване на твърди и маслени теста се използват машини с две Z-образни накрайника (работни органи), които се въртят с еднакви обороти но в противоположна посока. Замесването на тези теста продължава не повече от 5-7 минути. Универсалните миксери имат различни сменяеми работни органи. Те са предназначени за разбиване на яйца, за замесване на различни видове тесто, дори за смилане на месо и ядки. Широко използвани са в цеховете за производство на сладкарски изделия.
Тестомесачните машини за замесване на парено тесто се различават от останалите заради спецификата на самото тесто, което трябва да бъде замесено при силно загряване. В съда на тестомесачката се поставят маслото, солта и водата. Подава се пара и при непрекъснато бъркане готовата смес се загрява до 100 градуса. След това се се добавя и брашното, разбърква се и запарената смес се отвежда за последваща обработка.