Другите търсят още
- най-нови
- най-популярни
- най-евтини
- най-скъпи
Фураж /кратко описание/
През зимния период стопаните на селскостопански животни са принудени да ги изхранват с фураж. Фуражите от растителен произход, които се използват за храна на животните могат най-общо да се разделят на две големи групи – концентрирани и обемисти. Към групата на концентрираните фуражи се отнасят зърнените житни и зърнените бобови фуражи, както и и продукцията, получавана при преработката на зърната, като кюспе, шрот, трици и комбинирани фуражи.
Характерно за този тип храна е, че те са с ниско съдържание на вода (10-15 %). Това ги прави много удобни за транспортиране и продължително съхраняване. Те са богати на въглехидрати и протеини. Използването на концентрирани фуражи е от много голямо значение при изхранването на свине, овце и птици. Те се използват и за изхранване на високомлечни крави и бици, тънкорунни овце и кочове.
Обемистите фуражи са съставени от надземната биомаса на различните фуражни култури, които се отглеждат на полето или са от различни естествени източници. Те по правило са с по-ниска концентрация на смилаени вещества. Могат да се разграничат на сочни и групи, като сочните са с високо съдържание на вода, което може да достигне до 90%. Грубите фуражи са с най-ниска смилаемост поради високия си процент на несмилаеми, баластни тъкани. Те имат значение основно да преживните животни – говедата и овцете. Такъв фураж е сламата, плявата, царевичакът и др. Като самостоятелна група фуражи е обособено качественото сено от люцерна, еспарзета, червена детелина, звездан и сенно брашно.