Категории
- (7)
- (1)
- (1)
- (1)
Населено Място
ВсичкиЦени
- (4)
- (3)
- (2)
- (1)
Вид на Обявата
- (8)
- (1)
- (1)
- най-нови
- най-популярни
- най-евтини
- най-скъпи
Центрофуги за Мед /кратко описание/
Медът е готов за вадене, когато пчелните пити са запълнени с мед и около 1/2 - 1/3 от намиращите се в горната част килйки са запечатани. Пълните пити трябва да се извадят от кошера и да се подготвят за центрофугиране, за да се извлече от тях готовият мед. Идеалното време да центрофугиране е следобед или привечер, за да не се смущава работата на пчелите. На пазара в България има голям брой центрофуги за мед, които се различават по капацитет и разположение на рамката.
Според вида на разположение на касетите различаваме хондриални, радиални и касетъчни центрофуги. При хондриалните центрофуги за мед рамките на пчелните пити се разполагат с широката страна навън. По този начин се центробежната сила се използва в максимална степен. Недостатък е, че след това рамките трябва да се обърнат и центрофугират.
При радиалните центрофуги за мед няма нужда от обръщане, защото медът се отича едновременно и от двете страни, което прави този модел предпочитан от малки и големи пчелини. При използването на касетъчни центрофуги за мед също не се налага ръчното обръщане на питите, просто се сменя посоката на въртене на центрофугата. Друг критерий, по който центрофугите за мед се различават, е дали са ръчни или с мотор.