Другите търсят още
Категории
- (59)
- (3)
- (1)
- (1)
Населено Място
ВсичкиЦени
- (63)
- (1)
Вид на Обявата
- (62)
- (2)
Обяви публикувани
- (1)
- най-нови
- най-популярни
- най-евтини
- най-скъпи
Шаран /кратко описание/
Най-популярната риба в България е шаран. Шаран или Cyprinus carpio е сладководна риба, която се отглежда изключително лесно, защото е адаптива и устойчива на измененията на околната среда. Той е сред най-предпочитаните обекти за риболов у нас, което му е спечелило място в безброй анекдоти за рибари и риболовци.
Българсаста национална кухня изобилства от рецепти за приготвяне на шаран. Шаранът е източник на ценни ненаситени мастни киселини, протеини и микроелементи. Той е доста мазна и хранителна риба, като в 100 г шаран се съдържат 127 Ккал. Освен чест гост на трапезата ни, шаранът има запазено място и сред българските традиция и поверия. Приготвянето на ястия с шаран или Никулденски шаран е задължително за 6-и декември, когато се почита Свети Николай, покровителя на рибарите и банкерите (Никулден). Според поверието светецът използвал шаран, за да запуши пукнатина в лодката, с която пътувал и така спасил живота на всички в нея.
Смята се, че първите шарани са пристигнали в Европа от Азия. Това е станало още в Древен Рим, като по онова време шаранът се е считал за деликатес и е присъствал на трапезата само на най-богатите граждани. Истинското му опитомяване и развъждане обаче става по време на Средновековието, когато църквата изважда рибата от списъка на блажните храни.
Масово монасите манастирите в западните части на Европа се ориентирали към развъждане на шаран в изкуствени или естествени водоеми. Най-добрите селекционери се оказали монасите от областта Бохемия в Чехия, където и до днес се отглеждат най-вкусните породи шарани. Световният рекорд за улов на шаран принадлежи на англичанинът Мартин Локи. Шаранът с тегло 42.63 е уловен във френското езеро Рейнбоу.