Агнета

Прегледайте най-новите оферти за Агнета в Град.бг.
Филтър

Категории

  • (304)
  • (2)
  • (1)

Цени

  • (271)
  • (9)
  • (21)
  • (5)
  • (1)
  • (5)
  • (1)

Вид на Обявата

  • (288)
  • (21)
  • (2)
311 Обяви за Агнета
  • най-нови
  • най-популярни
  • най-евтини
  • най-скъпи

Агнета /кратко описание/

Агнетата са малките на домашната овца (Ovis aries), която е най-разпространеният представител на своя род. Близо 1 милиард домашни овци се отглеждат по света като домашни животни. Произходът на овцата най-вероятно идва от дивия муфлон в Европа и Азия. В съвременни дни овцевъдството се практикува в по-голяма част от обитаемата от хора територия на Земята, като развитието му е изиграло фундаментална роля за много цивилизации.

Овцете са важни селскостопански животни, от които се добива вълна, месо и мляко. Използват се и за лабораторни животни за научни цели. Те се сред най-ранно одомашнените видове. Сред районите, в които овцевъдството е най-застъпено, са Австралия, Нова Зеландия, централните части на Южна Америка и Британските острови.

Агнешкото месо е изключително богато на витамини от B група, протеини и цинк. То е безценен източник на желязо, калий и фосфор. Особено ценено в кулинарията е млечното агнешко месо, което се добива от агнета, хранени само с майчино мляко. Гастрономите ценят и месото на по-големите агнета и агнетата-сукалчета на възраст между 3 и 9 месеца, които с освен с мляко, са хранени и със зърна и фуражи. Ястията с агнешко месо присъстват традиционно на българската трапеза на Великден и Гергьовден. Вкусът на агнешкото месо се съчетава изключително добре с горчица, чесън, розмарин, кора от лимон или портокал. На особена почит у нас е агнешкото чеверме, което се приготвя от живо агне и се пече на жив огън.