Другите търсят още
Категории
- (75)
Населено Място
ВсичкиЦени
- (59)
- (12)
- (2)
- (1)
Вид на Обявата
- (60)
- (13)
- (2)
- най-нови
- най-популярни
- най-евтини
- най-скъпи
![Романовски агнета](/files/obiavi/170x130/p_20221112_124449_59642.webp)
![Източнофризийски - агнета](/files/obiavi/170x130/p_20200831_105352_2574.webp)
![Продавам агнета](/files/obiavi/170x130/p_20210424_064649_66226.webp)
![Продавам агнета](/files/obiavi/170x130/p_20210424_065745_61467.webp)
![продавам агнета](/files/obiavi/170x130/p_20210424_064805_91422.webp)
![Продавам агнета](/files/obiavi/170x130/p_20140407_071940_77142.webp)
![продавав агнета](/files/obiavi/170x130/p_20150427_085619_8612.webp)
![продавам агнета](/files/obiavi/170x130/p_20210424_065540_96956.webp)
![Продавам 6 агнета и 2 прасета от 100кг - гр. Добрич](https://grad.bg/files/lib/content/bck/grad/170x130.png)
![Продавам агнета](/files/obiavi/170x130/p_20221003_041924_13636.webp)
![Купувам агнета](https://grad.bg/files/lib/content/bck/grad/170x130.png)
![Изкупува агнета, ярета, шилета, овце.](https://grad.bg/files/lib/content/bck/grad/170x130.png)
Агнета /кратко описание/
Агнетата са малките на домашната овца (Ovis aries), която е най-разпространеният представител на своя род. Близо 1 милиард домашни овци се отглеждат по света като домашни животни. Произходът на овцата най-вероятно идва от дивия муфлон в Европа и Азия. В съвременни дни овцевъдството се практикува в по-голяма част от обитаемата от хора територия на Земята, като развитието му е изиграло фундаментална роля за много цивилизации.
Овцете са важни селскостопански животни, от които се добива вълна, месо и мляко. Използват се и за лабораторни животни за научни цели. Те се сред най-ранно одомашнените видове. Сред районите, в които овцевъдството е най-застъпено, са Австралия, Нова Зеландия, централните части на Южна Америка и Британските острови.
Агнешкото месо е изключително богато на витамини от B група, протеини и цинк. То е безценен източник на желязо, калий и фосфор. Особено ценено в кулинарията е млечното агнешко месо, което се добива от агнета, хранени само с майчино мляко. Гастрономите ценят и месото на по-големите агнета и агнетата-сукалчета на възраст между 3 и 9 месеца, които с освен с мляко, са хранени и със зърна и фуражи. Ястията с агнешко месо присъстват традиционно на българската трапеза на Великден и Гергьовден. Вкусът на агнешкото месо се съчетава изключително добре с горчица, чесън, розмарин, кора от лимон или портокал. На особена почит у нас е агнешкото чеверме, което се приготвя от живо агне и се пече на жив огън.