Категории
- (183)
Населено Място
Всички- Сливен(13)
- София(11)
- Шумен(4)
- Доганово(4)
- Костинброд(4)
- Дренов(4)
- Айтос(3)
- Отец Кирилово(3)
- Суворово(3)
- Бърдарево(3)
- Искър(2)
- Дулово(2)
- Ихтиман(2)
- Крумовград(2)
Цени
- (164)
- (5)
- (8)
- (2)
- (1)
- (3)
- (1)
Вид на Обявата
- (156)
- (26)
- (1)
- най-нови
- най-популярни
- най-евтини
- най-скъпи








Агнета /кратко описание/
Агнетата са малките на домашната овца (Ovis aries), която е най-разпространеният представител на своя род. Близо 1 милиард домашни овци се отглеждат по света като домашни животни. Произходът на овцата най-вероятно идва от дивия муфлон в Европа и Азия. В съвременни дни овцевъдството се практикува в по-голяма част от обитаемата от хора територия на Земята, като развитието му е изиграло фундаментална роля за много цивилизации.
Овцете са важни селскостопански животни, от които се добива вълна, месо и мляко. Използват се и за лабораторни животни за научни цели. Те се сред най-ранно одомашнените видове. Сред районите, в които овцевъдството е най-застъпено, са Австралия, Нова Зеландия, централните части на Южна Америка и Британските острови.
Агнешкото месо е изключително богато на витамини от B група, протеини и цинк. То е безценен източник на желязо, калий и фосфор. Особено ценено в кулинарията е млечното агнешко месо, което се добива от агнета, хранени само с майчино мляко. Гастрономите ценят и месото на по-големите агнета и агнетата-сукалчета на възраст между 3 и 9 месеца, които с освен с мляко, са хранени и със зърна и фуражи. Ястията с агнешко месо присъстват традиционно на българската трапеза на Великден и Гергьовден. Вкусът на агнешкото месо се съчетава изключително добре с горчица, чесън, розмарин, кора от лимон или портокал. На особена почит у нас е агнешкото чеверме, което се приготвя от живо агне и се пече на жив огън.