Grad.bg»Форум»Строителство»Степента на защитеност на нашия дом срещу крадци?

Степента на защитеност на нашия дом срещу крадци?

  • 19.04.11 06:19#1Антон ГанчевАнтон ГанчевНовакРегистрация: 20.01.11Град: СофияОтговори: -Степента на защитеност на нашия дом срещу крадци? Това е една почти необятна тема, но ние ще се опитаме с няколко изречения да набележим поне основните критерии, които трябва да съобрази всеки от нас, когато си зададе въпроса "Колко надеждно е заключването ми?". Другият важен въпрос е "Дали най-скъпото заключване е най-добро?".

    1. Кои са местата или по-скоро "входовете" към моето жилище от които би могъл да проникне крадецът? Това обикновено са вратите и прозорците.

    Вратите. През 70-те и 80-те години на миналия век масово се строяха цели квартали с панелни жилища, входните врати на които представляваха талашитени плоскости с пълнеж "пчелна пита" от картонени ленти. На подобна врата, каквито и ключалки да слагате, колкото и скъпо да струват не помагат особено. Слабото място остават пантите и лесно разрушимия дървесен материал на самото крило (отварящата се част на вратата). Единствената хубаво нещо на този тип врати, макар не и естетически, са заварената за панелната конструкция МЕТАЛНА каса.

    По време на строителния бум от 90-те и първото десителетие на 21-ви век навлязоха така наречените "блиндирани" врати. Качествените врати са изградени от метална конструкция. Отваряемата част на вратата - крилото, представлява метална решетка, конструирана от затворени профили от листове валцована стомана с дебелина поне 1,5мм. От външната страна скарата е облицована с ламарина от същия материал и дебелина. Естетическият вид на крайния продукт се придобива с облицовка от ПДЧ плоскости или такива от естесвено дърво. Крилото е захванато за касата с масивни панти, които обикновено са от вътрешната страна, така че да няма директен достъп до тях, който би бил предпоставка за интервенция. Много често, в помощ на пантите се монтират така наречените "паразитни болтове". Самата каса също е от съществено значение. Освен материала, от който е направена, от особена важност е и правилния монтаж. Поради тази причина Ви съветваме да потърсите услугите на реномирана фирма, на която имате доверие или поне такава, която Ви е била препоръчана.
    Тук вече ще отделим място за типа на заключване. Касовите брави, монтирани масово при навлизането на блиндираните врати, вече не са толкова надеждни. Препоръчваме Ви брава за секретна ключалка, с две, три или повече точки на заключване, патрон с висок клас на сигурност и добро качество тип "EVVA", добра защита за скретната ключалка против вандализъм и допълнителна брава тип "Gerda".... Можете да прочетете повече за видовете заключващи системи, препоръчвани от повечето майстор-ключари в "Архив" - Тема: Какъв тип заключване да предпочетем за нашата врата?"

    За съжаление икономическата криза не подмина и строителите, които в последните 3 години предпочетоха да направят голям компромис с качеството на използваните от тях входни врати и все по-често посещаваме адреси с добре познатите "Китайски блиндирани врати". Тук дори нямам намерение да коментирам конструкцията или каквото и да било друго... Вижте сами за какво става на въпрос тук.

    Прозорци! Внимание! Според статистиката около 70 % от обирите се извършват през прозорците. Не се заблуждавайте, че ако живеете на висок етаж това ще ви спаси. Изобретателността на взломаджиите е безгранична и те биха могли да се възползват от слабостите на Вашата дограма, за да проникнат в дома Ви. Строителните компании, а също така и самите хора предпочитат ПВЦ дограмата, заради добрите топло- и шумо-изолационни свойства и високата устойчивост на атмосферни влияния. Основен недостатък обаче е пластичността и податливостта на въздействие с лост. Повечето дограми не са защитени срещу взлом. Точно това е основното, към което бихме желали да насочим вниманието Ви. За това посветихме и цял раздел в нашата интернет страница: "Антивзлом системи за PVC дограма", където подробно са описани начините за усливане и преправяне на съществуващата дограма така, че на практика тя може да стане "непробиваема".

    С пожелания за успешен ден,

    инж. Антон Ганчев
    ОтговорОтговор с цитат