Другите търсят още
Категории
- (44)
- (4)
Населено Място
Всички- София(9)
- Сарая(3)
- Пловдив(2)
- Троян(2)
- Аксаково(1)
- Босилковци(1)
- Велинград(1)
- Ветрино(1)
- Враца(1)
- Генерал Тодоров(1)
- Главатар(1)
- Горна Оряховица(1)
- Горски извор(1)
- Етрополе(1)
Цени
- (16)
- (30)
- (1)
- (1)
Вид на Обявата
- (45)
- (2)
- (1)
- най-нови
- най-популярни
- най-евтини
- най-скъпи
Зайци /кратко описание/
Зайците са сред онези породи животни, които се характеризират с висока плодовитост и бързо съзряване. При правилно отглеждане и добри грижи една от една майка зайкиня годишно могат да се получат от 48 до 65 зайчета. Бременността при зайците трае около 30-32 дни. Женските са готови за оплождане почти веднага след раждане и лактират дори като бременни. На новородените зайци са нужни средно 90-110 дни, за да достигнат до 2.3-2.5 кг живо тегло.
В България за месо се отглеждат няколко породи зайци – Бял Новозеландски, Калифорнийски, Бял Бисер и хибридът ЦИКА. Търсенето на зайци за месо се увеличава през последните години, което се дължи на качествата на заешкото месо. То принадлежи към групата на белите меса, има високи хранителни и диетични качества и е много подходящо за деца, възрастни и болни със сърдечно-съдови заболявания.
Зайците, които се отглеждат за угояване, имат нужда от качествена храна в достатъчни количества. Препоръчва се използването на специални комбинирани фуражи. В допълнение към готовите смески могат да се използват и сочни фуражи като тикви, моркови, люцерново сено или цвекло. Важно е зайците да получават достатъчно количество чиста вода.